Sztárkézisek is segítettek látni és látszani

Zombai-Kovács Ákos Fotó: ZKÁ
2022.11.04. 12:44

Október 17-én indult és december 4-ig tart az Országos Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának Látni és Látszani elnevezésű országos akciója. Ebben az időszakban a szakemberek az őszi-téli időjárás okozta vezetésbiztonsági kihívásokra hívják fel nem csak az autósok, de a kerékpárosok figyelmét is. A megyei program keretében pénteken a Belvárosban osztottak fényvisszaverő mellényeket, karpántokat, kerékpáros prizmákat és lámpa szetteket a rendőrök, akiknek az Audi ETO sztárkézilabdázói is besegítettek az akcióban.

Hirdetés

Szokatlan helyen, de egyáltalán nem szokatlan szerepkörben tűntek fel péntek délelőtt az Audi ETO kézilabdázói, legalábbis közülük ketten. Ogonovszky Eszter és Fodor Csenge a rendőrség Látni és Látszani kampányát segítették pénteken, a Baross úti Látogatóközpontban.

A válogatott balszélső szerint fontos, hogy ősszel és télen is balesetmentesen közlekedjünk. „Akár párhuzamot is vonhatnék, hiszen a pályán is fontos látni és látszani meg természetesen az utakon, közlekedés közben is, főleg ebben a szürke, őszi-téli időszakban” – mondta Fodor Csenge. A válogatott sportoló maga is nagyon odafigyel a biztonságra ha közlekedik, hiszen ez mindenki közös érdeke. „Ha sétálni vagy futni megyek, magam is mindenféle eszközzel felszerelkezem, a kerékpáron a lámpa mellett fényvisszaverő prizma is van, a kutyusomra fényvisszaverő mellényt szoktam adni, ha pedig futok, a bokámra pattintok fel egy ugyancsak fényvisszaverő pántot” – tette hozzá az éppen sérüléséből lábadozó szélső.

A balesetmentes közlekedés lehetőségének megteremtése, ez az októbertől egészen decemberig tartó kampány lényege. A mostani Light Friday akció pedig arról szólt, hogy a láthatóságot segítő eszközöket osszanak szét a győriek között. „A Látni és Látszani kampányunkat szerintem már nagyon sokan ismerik, viszont a Light Friday programot éppen azért találtuk ki, hogy minél többen embernek tudjunk fényvisszaverő eszközöket ajándékozni” – fogalmazott Rosta Roland, a Gy-M-S Megyei Rfk. Közlekedési, Baleset-megelőzési Bizottság titkára.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint az emberek egyre tudatosabban próbálnak látni és látszani, ezt mutatják a baleseti statisztikák is. „Mi is folyamatosan kint vagyunk a közlekedésben, nézzük, látjuk és a számok alapján tapasztaljuk is, hogy szerencsére csökken azoknak a baleseteknek a száma, amit a látás vagy a láthatóság hiánya okoz, vagyis kampányunk remélhetőleg sok ember figyelmét hívta fel már arra, fontos a fényvisszaverők használata” – hangsúlyozta a rendőr őrnagy. Péntek délelőtt több száz fényvisszaverő eszköz, mellény, karpánt, kerékpáros prizma és lámpa szett talált gazdára, ezzel is segítve a győriek balesetmentes közlekedését a szürke őszi-téli időszakban.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Hirdetés