Párbeszéd a döntéshozók és a fiatalok között

Szólj bele!

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.11.12. 20:24

A Szólj bele! Ifjúsági Párbeszéd jelenlegi ciklusának hazai záró konferenciáját Győrben rendezik november 12. és 14. között, melynek fő témája a fiatalok bevonása a döntéshozatalba. A konferencia célja, hogy az EU Ifjúsági Konferencia mintájára országos szintű platformot biztosítson a fiatalok és a döntéshozók számára a párbeszéd kialakítására.

A konferencia péntek esti kerekasztal beszélgetésén részt vett dr. Dézsi Csaba András polgármester is, aki szerint mindenkinek bele kell szólnia a közéletbe, a politikába, és legfőképpen a fiataloknak, hiszen ők alakítják a jövőt, nekik épül, fejlődik a város. Ezért is fontos, hogy a fiatalok „beszóljanak” bele szóljanak a politikába.

Dr. Dézsi Csaba András hangsúlyozta: „azt szoktam mondani, hogy nekem 130 ezer munkatársam van, hiszen a város összes lakójának kikérem és meghallgatom a véleményét.”  A fiatalokat pedig a közösségi platformokon keresztül igyekszik megszólítani a polgármester, a mellett, hogy egy jól működő Diákfórum is dolgozik a városban.

Hegedüs Zoltán a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke portálunknak elmondta a győri konferencia célja, hogy összegyűjtsék, megismerjék a fiatalok véleményét az őket érintő kérdésekben. Ezúttal a fiatalok munkavállalásról, az ifjúsági munkáról és azokról a lehetőségekről lesz szó, ahol a diákok  elmondhatják véleményüket.  A három napos győri rendezvény során a résztvevők megismerhetik az Európai Unió Ifjúsági Párbeszéd programjának jelenleg záruló ciklusát, és ezáltal bepillantást nyerhetnek abba, mely szervezetek milyen módon képviselik a magyar ifjúság érdekeit a nemzetközi színtéren. Ezenkívül a konferencia lehetőséget biztosít a résztvevők számára, hogy maguk is aktív részesei legyenek az EU Ifjúsági Célokról folyó diskurzusnak, és ajánlások formájában beleszóljanak a hazai ifjúságpolitika jövőjének alakulásába.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács Magyarország legnagyobb ifjúsági közösségeit tömörítő ernyőszervezeteként 2012 óta igyekszik a fiatalok és ifjúsági szervezetek közötti, valamint a hazai és nemzetközi szereplőkkel döntéshozókkal és szervezetekkel való hatékony párbeszéd megteremtésére. Egyik legfontosabb feladatuk az ifjúság és az ifjúsági szervezetek érdekképviseletének legmagasabb szintű ellátása, az ifjúságpolitika formálása és alakítása, valamint a mindenkori kormány megszólítása az ifjúság erős és egységes hangjaként.

A Szólj Bele! projekt az Ifjúsági Párbeszéd magyarországi ága, amely az Európai Unió kiemelt ifjúságügyi folyamata. Lényege, hogy terjessze a párbeszéd kultúráját döntéshozók és fiatalok között helyi, országos és európai szinten. Ennek érdekében ajánlásokat fogalmaznak meg az Európai Unió Tanácsa felé minden másfél éves, tematikus ciklus során fiatalok és döntéshozók közti találkozók és ifjúságkutatások eredményeire támaszkodva.

Fotógaléria: Ács Tamás

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #Nemzeti Ifjúsági Tanács |