Bencés estek:

Szeresd magadat!

J. Kovács Andrea Ács Tamás
2022.11.30. 20:56

Zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők a Czuczor Gergely Gimnázium dísztermét, ahol a Bencés estek sorozat vendégeként Uzsalyné dr. Pécsi Rita tartott előadást.

A neveléskutató a helyes önértékelés kialakulásáról, a nevelés, önnevelés mindenkor elsajátítható és alkalmazható eszköztáráról beszélt hallgatóságának.

A Győr+ Média kérdésére válaszolva Uzsalyné dr. Pécsi Rita azt mondta:

„Az önbecsülésnek, önértékelésnek kiemelkedő szerepe van, hiszen társas lények vagyunk, s aki magát nem tudja szeretni, nem tud kapcsolódni a másik emberhez. Ekkor viszont pótcselekvésekhez fordul. Ha csak kicsit szeretjük önmagunkat, a másikat is csak kicsit tudjuk szeretni, s állandó kritikával, gyanakvással fordulunk feléje. Az önértékelést nem tudjuk egyedül megtanulni, ez tükörből épül. Mindenkiben rengeteg érték van, s ezt csak úgy ismerhetjük meg, ha egy számunkra fontos ember visszatükrözi ezeket, vagyis én megismerhetem az ő szemében magamat. Sajnos ebben az iskolarendszer sem segít, sőt sokat ront rajta. A hosszú iskoláztatás alatt általában torz képet kapunk, mert csak az IQ-t tükrözzük. Nem véletlenül van annyi önértékelési problémával küszködő felnőtt ember. Ezért nagyon fontos, hogy a családban, a közösségekben kapunk-e megfelelő tükröket. Ha valaki nem éli át azt az alapot, hogy a léte értékes, akkor örökké kisebbrendűségi érzéssel fog küzdeni.”

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #bencés estek | #bencések | #előadás | #nevelés | #Oktatás |