Nyolcvan éve történt a doni katasztrófa

Szentmise a hősökért, áldozatokért

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2023.01.12. 20:57

A győri székesegyházban szentmisével emlékeztek a nyolcvan évvel ezelőtti tragédiára. Mint ismeretes, 1943. január 12-én a keleti frontra küldött 2. magyar hadsereg gyakorlatilag megsemmisült a Don-kanyarban. Az óriási túlerő, az embertelen körülmények és nem megfelelő felszerelés következtében mintegy ötvenezer katona vesztette életét, majdnem ugyanennyien megsebesültek, a hadifogságba esettek száma pedig elérte a huszonnyolcezret.

Hirdetés

A Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Területi Székkapitánysága által szervezett eseményen dr. Pápai Lajos emeritus püspök mutatott be szentmisét. Homíliájában arról beszélt, hogy a háború borzalmai közepette is történtek különös események, s még a legreménytelenebb időkben is segítette a szenvedőket az Istenbe vetett hit. „Egy nemzet nemcsak csatában, hanem erkölcsi fertőben is elveszhet” – idézte végül Prohászka Ottokár püspök szavait, majd arra buzdított, hogy magyar hőseink tanúságtétele adjon erőt nekünk a mindennapokban.

A liturgia után Simon Róbert Balázs emlékezett a hősökre. Az országgyűlési képviselő beszédében felidézte a tragikus napok történéseit, majd azt mondta: „A háború után a hadsereg megsemmisülése tabutémának számított. Hosszú évtizedekig hivatalosan senki nem beszélt róla, a közvélemény azonban nem feledte őket, versekben és dalokban éltek tovább. A csendet 1979-ben Nemeskürty István történész törte meg Requiem egy hadseregért című könyvével, majd Sára Sándor készített dokumentumfilm-sorozatot, amelyet azonban csak tíz évvel később mutattak be teljes egészében. A hősöknek emléket állítani, róluk méltón megemlékezni a rendszerváltás után lehetett. Pedig múltunkról, nemzeti tragédiáinkról beszélni kell! Hiteles képet kell kapnunk valóságos történelmünkről.” – hangsúlyozta Simon Róbert Balázs.

Az ünnepség koszorúzással ért véget. A jelenlévő szervezetek nemzeti színű szalaggal rótták le kegyeletüket. Győr város önkormányzata nevében Rózsavölgyi László képviselő, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke kötötte fel a szalagot a koszorúra.

Galéria: Ács Tamás

TV-szerkesztő: Kárpát Zsolt

Hirdetés