Hirdetés
Koszorúzás, szentmise és ünnepi körmenet

Szent László kenyeréből lesz új harang

Fotó: Vig Norbert
Földvári Gabriella
2022.06.27. 20:52

A díszközgyűlést követően a résztvevők, az érdeklődő győriek 17.30-kor megkoszorúzták a Káptalandombon Szent László király szobrát. A székesegyházban a szentmise előtt helyezték ki a Szent László-hermát. 18 órakor ünnepi szentmisét tartottak Böcskei László nagyváradi megyéspüspök főcelebrálásával a székesegyházban.

Hirdetés

A szentmise után a Káptalandombon 982 szelet kenyeret osztott szét a Pedró Pékség az új kenyeréből, annyi adagot, ahány éves lenne a lovagkirály. Készítettek egy két méter magas kenyeret, akkorát, amekkora Szent László volt. Az új kenyerük egyben jótékony célt is szolgál – jelentették be az ünnepen.

Galéria: Ács Tamás

Hirdetés

Minden eladott Szent László kenyér árából 290 Ft-ot ajánlanak fel a győri székesegyház új 400 kg-os harangjának elkészítéséhez. A Szent László harangot már öntik Passauban, melyhez 5,6 millió Ft-ot kíván összegyűjteni a pékség szeptemberig.

Az ünnepi szentmisét követően hagyományos fogadalmi körmenet indult a Káptalandombról a Szent László-hermával. A fogadalmi körmenetet Veres András megyéspüspök vezette. Szent László hermáját 1607 óta őrzik a győri székesegyházban. Az ereklyét addig is komoly kultusz övezte, amely az 1763-as földrengés után bontakozott ki és vált Győr sajátjává. A város azóta minden év június 27-én körmenettel ünnepli a magyar történelem nagy alakját.

Galéria: Vig Norbert

A menet a Káptalandomb – Bécsi kapu tér – Király utca – Dr. Kovács Pál utca – Jedlik Ányos utca – Káptalandomb útvonalon haladt.

likeold
a fb oldalunkat