Közgyűlés után vizit

Szeles: Tudtuk, hogy nehéz időszak előtt állunk!

P. Csapucha Adrienn
2023.02.22. 09:10

A keddi közgyűlést követően szerdán látogatott rádiónk stúdiójába Szeles Szabolcs. A gazdasági ügyekért felelős alpolgármester természetesen a viziten elsősorban a költségvetésről beszélt, de számos aktualitásról is szólt a műsorban, például a helyi értéktárról, de sportos témákat is érintett a városvezető.

Könnyed témával, sporttal kezdődött a beszélgetés, az alpolgármester ugyanis focidrukker, és kedden este izgalmas mérkőzéseket nézett a városvezető. Természetesen a győri sportélet is szóba került. “Sokan tudják, hogy elfogult vagyok ebben a kérdésben, hiszen zöld-fehér vérrel rendelkezem, nagy ETO szurkoló vagyok, nagyon szeretek meccsekre járni. Azt hiszem nagyon sokan vagyunk Győrben, akik elkötelezetten az ETO család tagjának gondolják magukat. Olyan tulajdonosa van most a klubnak, aki garancia arra, hogy itt siker legyen. Világi Oszkár profi stábbal dolgozik, de nem egyszerű a dolga, fel kell építenie a csapat hátterét– fogalmazta meg véleményét Szeles Szabolcs. Az alpolgármester úgy véli, biztos háttér van a klub mögött, de ez a pályán sokszor nem látszik, pedig egy jó keret állt össze, tehetséges játékosokkal. “Sok sikert kívánok a stábnak, hiszen közös érdekünk, hogy egy jó csapat álljon össze!”” – tette hozzá a városvezető.

Állampolgársági eskütételt tartott nemrégiben az alpolgármester, az ott szerzett tapasztalatait szívesen osztotta meg a viziten. “Mindig megható egy-egy ilyen történet, hiszen vannak, akik a fél életükben arra várnak, hogy magyar állampolgárok legyenek. Mindenkire büszkék lehetünk, aki meghozza ezt a döntést. Az utóbbi esemény egyedi alkalom volt, egy felvidéki, fiatal magyar labdarúgóról volt szó. Reméljük megtalálja a számításait!” – mondta az alpolgármester.

A helyi, Győri Értéktárról is szívesen beszélt Szeles Szabolcs a szerdai találkozón. A bizottság elnökének lenni nagyon megtisztelő feladat, egyúttal nagy kihívás is. Nemes küldetés feltárni a történelmünket, elszánt emberekkel tudok együtt dolgozni, így minden bizottsági ülés nagy élményt jelent. Nagyon nehéz ugyanakkor áttörni a falakat, hogy hogyan jussunk el a győriekhez, hogy ők maguk is írjanak felterjesztéseket” – fogalmazta meg az értéktárral kapcsolatos eddigi élményeit az alpolgármester. Egyúttal azt is elárulta, hogy rengeteg ötletük van, szeretnének image filmet készíteni, olyan eszközöket beszerezni, amelyekkel helyszíni kitelepüléseket tudnak szervezni, hogy minél szélesebb körben megismerjék a győriek ezt a tevékenységet. “A fiatalokat és a szépkorúakat is szeretnénk bevonni ebbe a munkába, hogy közösen ismerjük meg a város eseményeit, tárgyait, történelmét! Bíztatok mindenkit, hogy csatlakozzon hozzánk, a www.gyor.hu oldalon számos részletet olvashatnak az érdeklődők a helyi értéktárról” – zárta a műsor első felét a városvezető.

A folytatásban a keddi közgyűlésen elfogadott költségvetésről kérdezték vendégüket a műsorvezetők, Nagy Roland és Orosz Sanyi.

“Minden év egy új kezdet! A tavalyi év állandó újratervezést kívánt tőlünk, szoktam mondani, hogy olyan volt, mint egy rossz GPS. Rengeteg nehézséggel szembesültünk, brutális kihívásokkal néztünk szembe, amivel korábban másnak nem kellett, kezdve a pandémiától, a háborún át, az energiaválságig. A megváltozott piaci viszonyokra kellett reagálni, ami nagyon nehéz még egy normál, átlagos esztendőben is– kezdte Szeles Szabolcs. Nehézségekről szólva említette azt, hogy a gázszolgáltató felmondta a szerződést a várossal, de elszálltak az árak az infláció miatt, és a városba érkező menekülteket is el kellett látni.

“Nehéz év van mögöttünk, de köszönöm a pénzügyes szakmának, hogy egy feszes gazdálkodás mentén tudtunk haladni” – ismerte el kollégái munkáját az alpolgármester. Kiemelte ugyanakkor, hogy két munkacsoport is létrejött a hatékony működés érdekében. “A kötelező feladatok közé sok minden nem tartozik, azt gondolom ezek mégis a mindennapok fontos ügyei, így ezekre is kellett forrást találni. Nem tehetjük meg például azt, hogy nincs színház, nincs kultúra vagy például ne legyen sportolási lehetőség a városban. Az idei év indítása hosszabb folyamat volt mint bármikor, tudtuk, hogy nagyon nehéz időszak előtt állunk” – árulta el Szeles Szabolcs, hozzátéve, hogy a különböző, városban működő intézményekkel is korán megkezdték az egyeztetéseket.

“Sikerült egy olyan költségvetési tervezetet a közgyűlés elé terjeszteni, ami válságálló, komoly kihívások vannak, de öröm, hogy az önként vállalt feladatainkra is jut majd forrás” – vázolta a költségvetést a városvezető. Szeles Szabolcs elmondta, hogy a bevételi részről növekménnyel tudnak számolni, a legnagyobb tétel az iparűzési adó, de az építményadó oldaláról is megjelenik egy növekmény, illetve ingatlanértékesítéssel is számolnak. Ugyanakkor a kiadásoknál is komoly elemek jelentek meg, a garantált bérminimum növekménye nagy teher, ahogy a szolidaritási hozzájárulás is, ami idén 9,5 milliárd forint. Nem beszélve a tömegközlekedésről, ami a korábbi 1,5 milliárd forint helyett most 3,8 milliárd forint terhet ró a városra.

Szeles Szabolcs zárásként elmondta, próbálják a tervek mentén végigvinni az évet, ami a saját körzetére is igaz, hiszen a lehetőségekhez mérten ott is igyekszik majd a felmerülő problémákra megoldást találni.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid