Az Insula Lutherana is a győri értékek között

Fotó: Győr+
Ficsór Dávid
2022.08.12. 13:55

Tavaly tavasszal alapították meg Dr. Dézsi Csaba András kezdeményezésére a Győri Értéktárat, melynek célja a helyi értékek bemutatása, és széles körű megismertetése.

Az elmúlt időszakban újabb kulturális értékkel bővült a helyi értékek köre: Csorba János igazgatólelkész felterjesztésére az Insula Lutherana került be a Győri Értéktárba.

Győr tele van értékekkel, és nagyon fontos, hogy mi, lokálpatrióta győriek ezzel tisztában legyünk, feltárjuk az összes értéket, és ebben keressük a partnereket. Az értéktár bizottság kiváló szakemberekkel működik, egy igazi szakmai stábot sikerült összehoznunk. Többször üléseztünk már, és igyekszünk bővíteni az értékek körét – mondta Szeles Szabolcs, a Győri Értéktár Bizottság elnöke.

A Győri Evangélikus Egyházközség épületegyüttesének tervezését 1781-ben kezdték. Az evangélikus sziget központi eleme a torony nélküli Öregtemplom, melyben 1785-ben tartották az első hálaadó istentiszteletet. Az elmúlt években felújításon és bővítésen esett át. 2019-ben adták át a megújult Insula Lutheranát, melyben saját óvoda, iskolakomplexum, és szeretetház is megtalálható.

Az Insula Lutherana épülettömbje Győrben (Fotó: Péterfy iskola)

Amikor meghallottuk a Győri Értéktár létezését a presbitériummal egyeztetve úgy döntöttünk, hogy mi is jelentkezünk rá. Igazából gyülekezetünk két központját jelöltük: a nádorvárosi templomot és az Insula Lutheranát. Előbbit az épített örökségek közé, utóbbit a kulturális értékek közé sorolta a bizottság, amivel teljesen egyetértettünk, hiszen olyan kulturális emlékek vannak ezek között a falak között, melyek méltóak ahhoz, hogy ebbe a kategóriába tartozzanak– hangsúlyozta Csorba János igazgatólelkész.

Tovább bővítheti bárki a Győri Értéktár értékeinek sorát, hiszen minden győri felterjeszthet valamilyen városban található értéket. A bizottság elnöke arra kéri a győrieket, vegyenek részt az értéktár megtöltésében. Aki tehát szeretné kérvényezni egy érték felvételét, az a gyor.hu oldalon, a Győri Értéktár fül alatt található dokumentum segítségével megteheti. A hét tagú szakmai zsűri pedig a beérkezett kérvényeket elbírálja és dönt az értékek ügyében. 

Kapcsolódó témák: #Győri Értéktár |