Elismerés

Széchenyi Egyetem: két díj a győri kórház segítéséért

Fotó: Májer Csaba József
Győr+
2020.12.21. 17:57

A Petz Aladár Kórházért Díjat adományozta az intézmény vezetése dr. Szekeres Tamásnak, a győri Széchenyi István Egyetem korábbi főigazgatójának-rektorának, valamint dr. Kovács Zsoltnak, az egyetem kancellárjának. Mindketten fontos szerepet játszottak az egészségtudományi képzés fejlesztésében, ami hozzájárul ahhoz, hogy a térségben élő betegek jobb ellátást kapjanak.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház egyik legrangosabb kitüntetése a Petz Aladár Kórházért Díj, amellyel azoknak a közéleti személyiségeknek a tevékenységét ismerik el, akik segítették az intézmény munkáját. A kórház menedzsmentje úgy döntött, hogy az elismerést ezúttal a Széchenyi István Egyetem korábbi és egyik jelenlegi irányítójának ítéli oda.

Dr. Szekeres Tamás méltatásában elhangzott: főigazgatóként, majd rektorként meghatározó szerepe volt abban, hogy az alapvetően műszaki szakirányú főiskolából jogi, gazdaságtudományi és egészségügyi képzést is folytató intézmény vált. Az egészségügyi képzésterület indításakor a városi és a megyei intézményekkel, különösen a klinikai gyakorlóterületet biztosító Petz Aladár Megyei Oktató Kórházzal és vezetőségével kiváló kapcsolatot alakított ki.

„Vezetésével valósult meg a főiskola egyetemmé válását célzó program, melynek során a Széchenyi István Egyetem olyan regionális kisugárzással, befolyással bíró intézménnyé vált, amely folyamatos innovatív kezdeményezőként jelentős mértékben hozzájárult Győrnek és térségének gazdasági, tudományos és kulturális fejlődéséhez. Felismerve a nyugat-magyarországi szociális és egészségügyi szféra valós munkaerőpiaci igényeit, támogatta egy olyan egészségtudományi és szociális tudományterületű központ létrehozását, amely irányítja és összehangolja a régió többszintű tudományos és gyakorlati képzéseit” – ismertette dr. Skaliczky Zoltán, a kórház szervezési igazgatója.

A másik kitüntetettről, dr. Kovács Zsolt kancellárról elhangzott, hogy intézményvezetőként kiemelkedő szerepet játszik a Széchenyi István Egyetem oktatási és oktatásszervezési tevékenységének fejlesztésében, gazdasági helyzetének megerősítésében. „Emellett elévülhetetlen érdemek illetik az Egészség- és Sporttudományi Kar megalapításakor végzett munkájáért is. A kar stratégiai koncepciójának kidolgozásakor, valamint a két tudományterület együttes fejlesztésében koordináló, tanácsadó szerepet töltött be. A társadalmi felelősségvállalást, a közjót mindig szem előtt tartó vezetőként fontos szerepet játszik a koronavírus-járvány megfékezését célzó – regionális színtű – intézkedések koordinálásában is mint a járványügyi munkacsoport vezetője.”

A Covid-19-pandémia első hullámában olyan szervezést valósított meg a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházzal együttműködve, amely országosan egyedülálló volt: az egyetem területén szervezett ambulanciával, kialakított karanténnal Győr betegeinek javát szolgálva. Elsőként ismerte fel a járvány második hulláma idején, hogy az egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók önként vállalt munkával hogyan segítsék a kórházi betegellátást” – hangsúlyozta dr. Skaliczky Zoltán.

A díjakat a kórház vezetése nevében dr. Tamás László János főigazgató főorvos, prof. dr. Oláh Attila orvos-igazgató, dr. Skaliczky Zoltán, valamint Csordás Adrienn ápolási igazgató adta át.

Dr. Szekeres Tamás azzal köszönte meg az elismerést, elsősorban azok az egészségügyi szakemberek érdemelnek dicséretet, akik ádáz küzdelmet folytatnak a vírussal, és áldozatos munkát végezve most is azon dolgoznak, hogy az élet mielőbb visszatérjen a normális kerékvágásba. „Az egészségtudományi képzés a kórház partnersége nélkül nem jöhetett volna létre. Ha ránézek erre a díjra, mindig eszembe fognak jutni azok, akik méltónak találták a főiskolát az együttműködésre” – mondta.

Dr. Kovács Zsolt úgy fogalmazott: a kitüntetés nemcsak személyének szól, hanem annak az egyetemi csapatnak is, amelynek tagjai az eredményekért dolgoznak. „Büszke vagyok arra – hangsúlyozta –, hogy a kórház vezetésének kiemelt partnere az egyetem, és mind oktatási, mind kutatási területen szoros együttműködéseket sikerült kialakítanunk.”

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #elismerés | #PAMOK | #Széchenyi István Egyetem |