Hirdetés
Már életképes, a vadászösztönei is kialakultak

Szabadon engedték az árva bagolyfiókát Gyirmóton

Fotó: O. Jakócs Péter
Némedi- Tóth Zsófia
2020.08.05. 17:09

Egy győri parkban gubbasztott az a fülesbagoly fióka, melyet egy madármentő nevelt fel. A napokban szabadon engedték a már önállóan életképes madarat.

Hirdetés

Május közepén lakossági bejelentés alapján tudomást szerzett a Fertő-Hanság Nemzeti Park központja egy erdei fülesbagoly fiókáról. A védett madár Győr belvárosában, egy parkban több órán keresztül gubbasztott egyedül a napon legyengült állapotban. Normál esetben ott kell hagyni őket, mert a szülőpár a földön eteti a még röpképtelen fiókáit. Ám a közelben a területfelügyelők sajnos találtak egy elpusztult felnőtt baglyot, ami valószínűleg az egyik szülő volt, így világossá vált számukra, hogy muszáj menteni, nem hagyhatják magára.

Folyamatos felügyeletük mellett egy önkéntes vállalta a nevelését. Nagy Amélia gondozta, etette egy röpdében. Melegíteni is kellett a kis baglyot, mivel ezt a szüleitől nem kaphatta meg. Nemrégiben meggyűrűzték. A röpdében már önállóan vadászik, így eljött a szabadon engedés pillanata. A helyszínt tudatosan választották ki: Győr-Gyirmóton a Horgász-falut, hiszen évek óta nagy számban gyűlnek össze ezen a helyen a telelő baglyok.

Hirdetés
Fotó: O. Jakócs Péter

Gunics Zoltán és Peimli Piroska, a Fertő-Hanság Nemzeti Park területfelügyelők segítségével eresztették el a madarat. Elengedése után egyből egy fa lombkoronájára repült, rögtön bele is olvadt a környezetébe. Abban reménykednek, hogy számlálásuk, megfigyelésük során közöttük lesz a mentett fióka.

Nagy Amélia rendszeresen ment madarakat, különböző tanfolyamokat is elvégzett. A bagoly elengedésekor el is érzékenyült. További három fecskét még gondoz, később azonban tőlük is meg kell válnia. Az önkéntesek addig segítenek, amíg az állatok a repatriálást, a vadászösztönt el nem érik.

Fotó: O. Jakócs Péter

Az erdei fülesbagoly jól látható tollfülének semmi köze a halláshoz, az csak díszként szolgál. Füle a szeme mellett található, a tollak alatt, óriási, félhold alakú fülnyílással. Belső szerkezete aszimmetrikus, ezért a hang irányát és távolságát is fel tudják mérni, nagyon pontosan bemérik a motoszkáló egeret, és el is kapják.

Ha bárki lát egy védett madarat, ami segítségre szorul, értesítse a Fertő-Hanság Nemzeti Park központját!

Kapcsolódó témák: #Győr | #napi érdekes | #színes |
likeold
a fb oldalunkat