Fellebbviteli Főügyészség

Súlyosabb büntetést kér az ügyészség az értelmi fogyatékos gyereket molesztáló férfiakra

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2021.11.18. 21:01

A Győri Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként tizenegy éves kislányt szexuálisan bántalmazó férfiak büntetéseinek súlyosítására tett indítványt.

Hirdetés

Első fokon a Győri Törvényszék járt el az ügyben a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség vádirata alapján. Az elsőfokú ítélet szerint a gyermek a családjával Győr közelében egy községben élt. A kislány édesapja és az idősebb férfi mostohatestvérek.

2018 augusztusában a gyermek egyedül tartózkodott otthon, s – a szülői tiltás ellenére – beengedte a házba a két férfit. Ott először a fiatalabb szexuális cselekményt akart végeztetni, valamint szexuális cselekményt végzett a kislánnyal. Miután távozott a házból, a másik férfi ment be, s ugyanezt tette a gyermekkel. A kislány végül azt mondta neki, hogy segítségért fog kiabálni, ezért az idősebb férfi is távozott. A gyermek a vele történteket órákkal később egy ismerősének mondta el.

A Győri Törvényszék a férfiakat egy-egy rendbeli, tizenkettedik életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt hat-hat év fegyházbüntetésre és hat-hat év közügyektől eltiltásra ítélte. Végleges hatállyal eltiltotta bármely olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész mindkettőjük vonatkozásában súlyosítás, a férfiak és védőik elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében fellebbeztek.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott szabadságvesztések indokolatlanul enyhék. A kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények gyakoriak, emiatt szigorúbb felelősségre vonás szükséges. A férfiak a tizenegy éves, pszichés állapota miatt még fokozottabban kiszolgáltatott gyermek helyzetével visszaéltek. Rövid időn belül, egymás után valósították meg a kislány erkölcsi és lelki fejlődését veszélyeztető cselekményeket.

Másodfokon az ügyben a Győri Ítélőtábla dönt.

Forrás: Győri Fellebbviteli Főügyészség

likeold
a fb oldalunkat