Stumpf István volt az MCC vendége

Pécskai István Marcali Gábor
2022.11.25. 11:05

Stumpf István jogász, szociológus, egyetemi tanár volt a Mathias Corvinus Collegium Győri Képzési Központjának vendége. A szakember 1998 és 2002 között az első Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztere volt, 2010-től 2019-ig alkotmánybíróként tevékenykedett, s kormánybiztosként is dolgozott. A Hegyalja Egyetem Kuratóriumának elnöke.

Sziklára épített ház, avagy az alkotmány stabilitása – ez volt az MCC győri központjában tartott beszélgetés témája, amelyen Stumpf hangsúlyozta, hogy az alkotmányos rendszerben mennyire nagy fontossággal bír az alkotmányos elvek és intézmények stabilitásának biztosítása.

,,Az alkotmányos kérdések az Európai Unió mostani fejlődésében különleges szerepet játszanak. A nagy kérdés, hogy ha egy európai jogszabály ütközik egy nemzeti alkotmányos jogszabállyal, akkor ki mondja ki az utolsó szót? Vannak a föderalisták, akik európai egyesült államokat akarnak, s vannak a szuverenisták, akik szerint a nemzeti tradíciókat, a nemzetek sokszínűségét meg kell őrizni, és ezt felhasználva erős Európát kell építeni. Én sokszor elmondtam, s a könyvemben is leírtam, szuverenista vagyok. Tehát abban hiszek, hogy ha ilyen konfliktus van, akkor nemzetállami alkotmányi bíróságok mondják ki az utolsó szót. A nemzeti szuverenitásnak nagyon fontos védőbástyája az alkotmányos identitás. Az alaptörvényünk értékekre épül, a közösségelvet felemeli, a történeti alkotmányt rehabilitálja, az alkotmányos identitás a hagyományos nemzeti értékek védelmét jelenti. Ha ezeket feladjuk, nem is leszünk magyarok a jövőben” – mondta Stumpf István.

Dr. Fekete Dávid, az MCC győri központjának vezetője kiemelte, hétről hétre próbálnak olyan témákat, illetve előadókat bemutatni, akikről a közönség számára érdekesek és izgalmasak lehetnek.

,,Ha magyar alkotmány történetéről beszélünk, vagy a rendszerváltás környékéről és az azt követő időszak jogi vagy politikai helyzetéről, akkor Stumpf István személye megkerülhetetlen. Alkotmánybíró, kancelláriaminiszter és kormánybiztos is volt, és emellett pedig a Széchenyi István Egyetem Jogászprofesszora” – fogalmazott dr. Fekete Dávid.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt, Pécskai István

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #Mathias Corvinus Collegium | #MCC |