Stressz ellen fest a doktornő

Földvári Gabriella Fotó: O. Jakócs Péter
2023.10.22. 16:05

Mesekönyv-illusztrátorként is bemutatkozik dr. Hegyi Ilona orvos, a Kardirex Egészségügyi Központ alapítója, két kisfiú nagymamája. A méltán ismert és elismert doktornő, klinikai igazgató szabad idejében a képzőművészettel foglalkozik. Ezúttal barátnője mesekönyvének illusztrálására vállalkozott.

Ilona Hegyi Erikával, a napokban megjelenő „Tiki-taki” mesetanoda című könyv írójával húsz éve ismerkedett meg az Első Győri Kiwanis Klubban, tehát csak névrokonok, de azóta is barátnők. A doktornő mindig is szeretett rajzolni, és amikor már kicsit kevesebbet kellett dolgoznia, elhatározta, hogy alkotni fog. A gondolatot tett követte, tíz éven át minden nyáron részt vett a ménfőcsanaki nyári alkotótáborban, melyet Patkós László és Dubi Árpád művész-tanárok vezettek. Valamint rengeteget tanult Beöthy Hajnalkától is.

A rajzolás, a festés kikapcsol, akármilyen stresszes napom is volt, nem kell nyugtatót szednem. Az elmúlt 30 év pedig igazán stresszes volt a Kardirex létrehozásával, fejlesztésével, majd jött a Covid és az új épületszárny felhúzása, valamint több mint száz embernek a szakmai vezetése is stresszes feladat. Amikor az ecset siklik a vásznon, az olyan megnyugtató érzés számomra, de soha nem vagyok elégedett a munkámmal, mindig úgy érzem, lehetne jobb” – mondja Hegyi Ilona.

A doktornő barátainak, családtagjainak, ismerőseinek személyre szabott alkotásokat készít, születésnapra, névnapra, évfordulóra. „A megajándékozottak nem mondják, hogy nem tetszik, remélem, nem udvariasságból…” – mondja mosolyogva Ilona.

Hegyi Erika is kapott már tőle ajándékba képeket, rézkarcokat, ezúttal pedig az írónő mutatta meg verseit Ilonának, akinek rögtön beindította a fantáziáját a gyermekirodalom. Az első vers, amit olvastam, a Varázserdő volt, amely nagyon megragadott, ez lett a kedvencem, és szerintem az ehhez készített illusztráció lett a legsikerültebb. A mesekönyv gyermekszereplői Erika unokáira hasonlítanak” – árulta el az alkotó. Ezúttal is új dologgal kísérletezett: számítógéppel készültek a figurák. A mesefigurák, a rajzok a gyerekek számára könnyen érthetőek, életszerűek, szerethetőek lettek. Maga a mesekönyv egy mesetanoda. A kötetben található, mesélhető és könnyen megtanulható, dallamos versikék jó példát mutatva tanítanak, oktatnak és fejlesztik a gyerekek tudását.

Az alkotó folyamatosan képezi magát, új technikákat próbál ki, sajátít el, ilyen például az, hogy kávéval fest, vagy mostanában az alkohol ink technikával kísérletezik. Elsősorban a természetet mutatja meg alkotásain, szereti a szép fákat, a balatonfüredi tájat, de portrékkal is kísérletezik. Mivel fotózni is szeret, vagy a fényképeiről, vagy emlékezetből festi meg műveit.

Hegyi Ilona cége, a Kardirex Egészségügyi Központ 2003-ban Kardirex – Győri Balett Művészeti Díjat alapított azzal a céllal, hogy elismerjék a Győri Balett munkáját és segítsék a fiatal, tehetséges táncosokat. A pénzjutalom mellett a díjazott Hegyi Ilona alkotását is megkapja. „Jövő héten mutatja be a Győri Balett A skarlát betű felújított előadását, ahol átadjuk a díjat, melyhez idén az ajándék képet kávéval festettem meg. Eredetileg rézkarcként készítettem el az alkotást, azóta évről évre más technikával mutatom meg a „balettcipőket”, melynek egyik párja egy láb röntgenfelvétele” – tájékoztatott a doktornő.

Egyébként az egészségügyi központ új szárnyának folyosóin is dr. Hegyi Ilona festményeiben gyönyörködhetnek a látogatók.

A „Tiki-taki” könyv bemutatója október 28-án 10 órakor lesz a Generációk Művelődési Házában.

Kapcsolódó témák: #Győr | #kardirex | #művészet |