Hirdetés
Főorvosok a vonal túlsó oldalán

Sokan hívják az ingyenes győri zöld számot

Hajba Ferenc
2020.03.26. 12:57

Sokan és többnyire fontos kérdésekkel hívják a járvány idejére létrehozott győri zöld számot. Hajnali öt órától este 11-ig hét, 65 éven felüli, nagy tapasztalattal rendelkező főorvos teljesít telefonos szolgálatot, éjszaka a Széchenyi-egyetem kollégiumában kialakított megfigyelő központ ad választ a kérdésekre.

Hirdetés

„Jó napot kívánok, Pardavi doktor vagyok, miben segíthetek önnek?” – szól bele a telefonba dr. Pardavi Gábor.

A Győr+ Médiától telefonálok, főorvos úr, szeretnék tájékozódni arról, kik hívják fel önöket, mit kérdeznek, mennyire veszik igénybe a győriek ezt a fontos szolgáltatást?

Szerencsére folyamatosan cseng a telefon, négyórás váltásban dolgozunk, s ez idő alatt legalább húszan telefonálnak.

Azt mondta, szerencsére.

Igen, mert ez azt jelzi, hogy az emberek komolyan veszik a járványt, a többségük felelősen gondolkodik és éli a mindennapjait, szeretné megelőzni a bajt. Ez egy orvos számára öröm, különösen egy komoly világjárvány idején.

Hangjából azt hallom ki, hogy szívesen végzi ezt a munkát.

Elmúltam 65 éves, betegekkel közvetlenül nem találkozhatom, úgy beszéltük meg Oláh Attila professzor úrral, hogy önkéntesként segítem az embereket.

Ön sebész, ugye főorvos úr?

Igen, hasi sebész, főleg gyomrot és hasnyálmirigyeket műtöttem.

Nem hiányzik most az a munka?

Jaj, dehogynem, a munka is, a betegekkel, a kollégákkal a személyes kapcsolat is, de hát mit tegyünk, egyszer megöregszik az ember, járvány idején pedig nemcsak operáló késsel lehet és kell segíteni.

Az eddigi tapasztalatok szerint melyik korosztály hívja legtöbbször?

Mindegyik korosztály telefonál. Az idősek aggódnak, félnek, őket nyugtatni kell, de úgy, hogy értsék meg, s vegyék komolyan, hogy ők vannak igazán veszélyben, muszáj betartani a tanácsolat. A fiatalok fölkészültek, a neten már rá is kerestek bizonyos tudnivalókra, tehát az ő kérdéseik egészen célirányosak.

Szűrt-e már ki olyan telefonálót, akinél fennáll a vírusfertőzés gyanúja?

A hosszabb kikérdezés, beszélgetés alapján három ilyen telefonálónak mondtam, hogy náluk indokolt a mintavétel, s a megfigyelő központba irányítottam őket.

Mennyire tájékozottak az emberek?

Tájékozottak. A kérdések egyharmada az, amelyik közvetlenül a koronavírus terjedésével, tüneteivel, a betegség lehetséges kimenetelével foglalkozik. A többiek ezt a sajtóból, a netről, a felhívásokból, a tájékoztatókból már tudják. Ők inkább olyan részletekről érdeklődnek, amelyeket még a tudomány sem tud megmondani. Nem tudhatjuk, pontosan meddig tart a járvány, mikor készül el a védőoltás, mikor rendelkezünk a vírus elleni gyógyszerekkel.

Felidézne néhány kérdést?

Ön előtt azzal hívtak, hogy egy 14 éves kislány köhög, lehet-e koronavírusa. Egy ilyen tünetből természetesen nem lehet megállapítani, de elmondtam a szülőknek, mire figyeljenek, hova forduljanak, ha a vírusra jellemző más tünet is megjelenik. Egy fiatal érdeklődött arról: hol tudhatja meg, hogy átesett-e már a betegségen, s szerzett-e védettséget? Vérvételből meg tudják-e állapítani a fertőzöttséget?

Egy telefonáló arról faggatott, hogy kutyával vagy anélkül menjen-e sétálni.

Azelőtt meg azt kérdezte valaki, hogyan tudja a távolból megoldani idős szülei otthoni étkezését. Ez ugye nem szakmai kérdés, de elmondtam azokat a lehetőségeket, amiről tudok. Nézze, én minden telefonos szolgálatra felkészülök, akár egy pedagógus. Olvasom, nézem, hallgatom a médiát, beszélek a kórházzal, a megfigyelő központtal, de még azoknak a nem orvosi kérdéseknek is utána nézek, amiről tudakolni szoktak tőlünk. Senkit nem utasítok vissza, amiben tudok, segítek. Persze az az elsődleges dolgunk, hogy járványügyi kérdéseket válaszoljunk meg.

Csatlakozom az érdeklődőkhöz. Viseljünk-e maszkot?

Igen. Azt javaslom, akinek nincs, az szerezze be. Előfordulhat, hogy a szomszédos országok gyakorlatához hasonlóan nálunk is kötelező lesz a viselése, ha elhagyjuk a lakást, bevásárolunk, patikába megyünk.

A 65 éven felüliek mennyivel veszélyeztetettebbek a gyerekeknél vagy a fiataloknál?

Minden korosztály megfertőződhet, és vírushordozó is lehet, ezt azért ne felejtsük el. A 65 évesek azonban a nagy kockázatú csoportba tartoznak, ők mindenképpen szigetelődjenek el, amennyire csak lehetséges. Mindenféle ijesztgetés nélkül mondom, hogy az egész világon súlyos a helyzet. Az otthoni higiénia is rendkívül fontos. Gyakran cseréljük a törölközőt, mossuk a ruhákat, takarítsunk fertőtlenítő szerekkel, különösen vigyázzunk a WC tisztaságára. Rendszeresen szellőztessük is a lakást.

Azt olvastam, hogy a levegőben keringő vírusok könnyen tapadhatnak a légfrissítőkkel kipermetezett areoszolcseppekhez.

Ez így van, ezért ne „permetezzük” a lakást illatosítókkal, légfrissítőkkel. Hacsak otthon vagyunk, akkor is gyakran, alaposan mossunk kezet. Türelmet és jó egészséget kívánok mindenkinek.

( Az ingyenesen hívható zöld számot nagy tapasztalatokkal rendelkező főorvosok közreműködésével Dr. Dézsi Csaba András polgármester és dr. Tamás László János, a kórház főigazgatója hívta létre. A szám: +36 80 180 099.)

Kapcsolódó témák: #egészségügy | #Győr | #koronavírus |
Hirdetés