Sokakat vonzott az állatvédelmi nap

J. Kovács Andrea Fotó: Mekliz Fotó/ Komlós Ádám
2023.06.14. 20:02

Emberek és állatok népesítették be a Dunakapu teret szerdán, ahol kora délutántól késő estig zajlott az I. Győri Állatvédelmi Nap. Jöttek iskolai csoportok, kisebb és nagyobb gyermekes családok, fiatalok, baráti társaságok és idősebbek is.

Nagy érdeklődés övezte a programot, melynek legfőbb célja felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Az egyes standoknál a különböző állatmentő szervezetek mutatkoztak be, a munkatársak szívesen beszéltek tapasztalataikról.

Természetesen részt vett a rendezvényen dr. Dézsi Csaba András. A város polgármestere hangsúlyozta: „Jó látni, hogy mennyien eljöttek és egyre többen érkeznek. Itt vannak a környékbeli állatvédő egyesületek, akik részt vesznek abban az összefogásban, ami a legkülönbözőbb fajta állatok mentését végzi nap mint nap, és munkájukba bevonják a fiatalokat is. Az esti koncertre valószínűleg még többen kijönnek majd. Úgy gondolom, ha valaki a zene miatt jön el, és közben látja ezeket az állatokat, akkor elindul a lelkében valamifajta változás. Lehet, hogy nem lesz belőle állatvédő, de reményeim szerint egészen másképp fog viszonyulni az állatokhoz. A feleségem például soha nem tudta elképzelni, hogy valaha is lesz papagájunk, most pedig ő az egyik legnagyobb aktivista a mentésükben. Az állatok egyrészt sok lelki pluszt adnak az embernek, másrészt nagyon kiszolgáltatottak, sorsuk, tragédiájuk ezért megérint bennünket.

Az Országos Állatvédőrség helyi önkéntese Virág Anikó, már tíz éve tart ismeretterjesztő előadásokat óvodákban, iskolákban, nyári táborokban, de mikrochip leolvasással szívesen segít a kóbor állatok hazajuttatásában is.

Jónak tartja a kezdeményezést Nagy Péter, az Állatmenhely vezetője, aki három tündéri kiskutyával érkezett. „Örülünk ennek a napnak, hiszen aki többet akar tudni az állatvédelemről, nem is jöhetett volna jobb helyre. Itt választ kaphat a kérdéseire és bepillantást nyerhet tevékenységünkbe” – mondta lapunknak.

Órákon át nyugodtan tűrte a simogatást és a becézést a Ló-erő Alapítvány kétkedvence, Bolygó és Rebeka. A mosonszentmiklósi civil szervezet, bár nem ez a fő tevékenysége, nemegyszer mentett lovat is.

A nyolc éves Fanni és barátnője, Boglárka Lujzit, a fehér kakadut csodálták édesanyjukkal a Papagájmentő Alapítvány asztalánál, ahol dr. Dézsiné Szentes Veronika válaszolt a kérdéseikre.

Az állatkert szurikátával, görénnyel, ara papagájjal, teknősbékával és Szindivel, a kecskével jött el a Dunakapu térre. Dr. Vigh Márta állatorvos úgy fogalmazott: „Ha csak néhány ember fejében sikerül fényt gyújtani, már megérte. Itt pedig szerencsére sokan vannak.”

A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei a témához kapcsolódó rejtvényekkel és játékos feladványokkal várták az érdeklődőket.

Este RockMilady és Dj Domonique szórakoztatta a közönséget. 

A I. Győri Állatvédelmi Nap bebizonyította, hogy valóban szívügyünk az állatvédelem.

Galéria: Mekliz Fotó/ Komlós Ádám

Galéria: Mekliz Fotó/ Komlós Ádám

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #állatok | #állatvédelmi nap | #híradó |