Sok új lakást adnak el Győrben, albérlőroham jöhet a nyáron

Mireider Máté Illusztráció: Győr+ archívum
2023.05.15. 16:56

Közzétette lakáspiaci statisztikáját a KSH. A tanulmányból kiderül: a lakáspiaci forgalom ötödével esett vissza a tavalyi év utolsó negyedére, Budapest kivételével mindenhol zsugorodott a piac, de az árak így is növekedtek éves tekintetben. Győr a harmadik helyen végzett az új építésű lakások eladását tekintve.

A ksh.hu-n közzétett statisztikából sok érdekes adatot olvashatunk ki; többek között látható, hogy a 2014 óta tartó, viszonylag állandó árnövekedés 2022 utolsó negyedévében átfordult csökkenésbe. A megyeszékhelyeken átlagosan csaknem 40 százalékos visszaesést mutatott ki a Központi Statisztikai Hivatal. Ennek fényében figyelemre méltó, hogy az eladott új lakások számát tekintve Győr (189 lakás) a harmadik helyen áll vidéken: csak Kecskemét (193 lakás) és Nyíregyháza (202 lakás) előzi meg, és bár az árak Győrben is növekedtek, ennek oka jórészt az új lakások energiatakarékos, zöld mivolta miatt van.

Arról már az ingatlan.com számolt be, hogy kifejezetten keresik is a szigetelt, lehetőleg napelemmel felszerelt lakásokat a vevők. A szakportál elemzéséből látszik, hogy a lakásvásárlók több mint negyede, 28 százaléka már csak energiahatékony lakásban gondolkozik, ez az alapja a keresésnek.

A keresletcsökkenés ugyanakkor várhatóan átmeneti: az idei évben több mint 78 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, így az olyan fejlett, és jó lehetőségeket kínáló egyetemi városokban, mint Győr is, érezhetően többen keresnek majd albérletet a nyár végén” – mutatott rá Balogh László, a portál gazdasági szakértője.

Győr jelenleg egyébként kedvező bérleti díjakat kínál: az átlagos ár 150 ezer forint volt havonta május elején, míg Veszprémben 180 ezer, Székesfehérváron pedig 160 ezer forintot kérnek el egy albérletért.

Kapcsolódó témák: #albérlet | #albérletárak | #ingatlanpiac | #lakáspiac |