Hirdetés
Széchenyi István Egyetem

Sok szak iránt nőtt az érdeklődés

Fotó: MekliZ Fotóstúdió
Szabó Csilla
2020.04.29. 07:17

A felsőoktatásba jelentkezők száma országosan a tavalyi 112 ezerrel szemben idén 91.460, ami mintegy 20 százalékos visszaesést jelent. A Széchenyi István Egyetemre első helyen csaknem 3500-an szeretnének bejutni, harmadával kevesebben az előző évhez képest, ugyanakkor több szak iránt nőtt az érdeklődés.

Hirdetés

Dr. Kovács Zsolt főigazgató tájékoztatása szerint intézményük a vidéki egyetemek közül továbbra is a negyedik, az egész országot tekintve a kilencedik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, az észak-dunántúli térség legjelentősebb tudásközpontja. A jelentkezőszám változásának egyik oka a demográfiai csökkenés, emellett csaknem 350 olyan hallgatójuk van, aki tavaly felvételt nyert, de csak idén szeptembertől kezdi meg tanulmányait.

Az egyetem több szakja iránt nőtt az érdeklődés, a jogász szak 36%, a nemzetközi tanulmányok 45%, a közösségszervezés 14%, az építészmérnöki 26%, az építész mesterszak 29% növekedést mutat a jelentkezők számában a tavalyihoz képest. A Művészeti Kar képzéseit 6%-kal többen választották. Népszerűbbek az angol nyelvű képzések is, ilyenek a nemzetközi tanulmányok, a járműmérnöki, valamint a gazdálkodási és menedzsment szakok. A többi területen az országos átlagnak megfelelően alakultak a számok. A legtöbben a három műszaki kar és a gazdaságtudományi kar képzéseire szeretnének bejutni első helyen.

Hirdetés

A tanító szakra az ELTE után a Széchenyi-egyetemre jelentkeztek a legtöbben az országban.

A mesterszakok esetében jóval kisebb mértékű, 15% a csökkenés a jelentkezést tekintve, és ott is több szakon jelentősen nőtt az érdeklődés, a már említett építész mesterszakon kívül ide sorolható a környezetgazdálkodási agrármérnöki, a közösségi és civil tanulmányok, az angol nyelvű járműmérnöki és az ellátásilánc-menedzsment szak, vagy a levelező képzések közül a műszaki menedzser, a mérnökinformatikus, a villamosmérnöki és a kulturális mediáció.

„Egyetemünk a járványhelyzet miatt a záróvizsga-időszak határidejét július 11-ig hosszabbította meg, s a hallgatóknak a nemrégiben megjelent kormányrendelet értelmében lehetőségük lesz személyesen vizsgázni. Alapdiplomájukat így időben megszerezhetik ahhoz, hogy a következő tanévben elkezdjék a mesterszakot” – tette hozzá a főigazgató.

Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes elmondta, a Stipendium Hungaricum Programban idén 10,5 százalékkal több külföldi hallgató választotta első helyen intézményüket, mint tavaly. A jelentkezések száma mindenhol meghaladja a szakindítási minimumlétszámot. Az önköltséges külföldi hallgatók felvételi eljárásának folyamatát július közepén zárják: a jelentkezések számát illetően – a világjárvány ellenére – az előző két évhez viszonyítva dinamikus emelkedés tapasztalható, 35 ügynökséggel működnek együtt a nemzetközi hallgatók toborzása területén. Az elsősorban az Erasmus programon keresztül érkező cserehallgatók június 1-ig tudják beadni a 2020/21-es tanévre vonatkozó jelentkezéseiket.

A Felvi rendszeren keresztül beérkező teljes idős angol nyelvű képzésekre 36%-kal, az angol nyelven oktatott szakokra 56%-kal többen jelentkeztek tavalyihoz képest. „A külföldi hallgatók számának növekedése, az infrastruktúra és a szolgáltatások fejlesztése is hozzájárult ahhoz, hogy az egyetem felkerült a QS és a THE nemzetközi felsőoktatási rangsorra. A magyar hallgatók az angol nyelven oktatott szakokon igazi nemzetközi környezetben, az előző év tapasztalata alapján ötven országból érkező hallgatói közösségben tanulhatnak” – összegezte az eredményeket az oktatási rektorhelyettes.

Kapcsolódó témák: #Oktatás | #Széchenyi István Egyetem |
likeold
a fb oldalunkat