Hirdetés
Természet

Sasok a Mosoni-Dunánál

Fotó: Győr+
Simán Klára
2021.01.25. 19:37

Felülmúlta a várakozást a sasok mennyisége Győr környékén. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi Csoportja tizenhárom helyszínnel, és több tucatnyi önkéntessel vett részt az országos 18. Sasszinkronon. Ilyenkor mindig azonos időben figyelik meg a hatalmas madarakat hazánk minden táján – ebből vonnak le következtetéseket, amely ökológiai szempontból jelentős.

Hirdetés

Fogcsikorgató fagyban, hóban, szélben dolgozott az a több tucatnyi önkéntes, akik speciális távcsővel lesték meg a madarakat szombaton. A 13 helyszín közül a vámosszabadi–medvei hídnál sorra érkeztek a sasok, már kora reggeltől – közölte Győrig Előd.

A MMTE Kisalföldi csoportjának elnökségi tagja maga is meglepődött, hogy mennyi szállt arrafelé: volt köztük, amelyik halászott a Mosoni-Dunában, azt mondja, ez ritka és különleges látvány volt még számára is, pedig több alkalommal vett már részt a sasszinkronon.

Az ugyanitt önkéntes Varga Benedek hozzátette, hogy igen érdekes, hogy a sasok szárnyfesztávolsága mintegy kétméteres, tehát nemcsak a halakat, de akár a kisebb őzeket is könnyedén felemelik vadászatuk során. Szürke gémek, dankasirályok, kárókatonák és tőkés récék tömege kísérte a megfigyelést a gönyűi helyszínen. Minden madarat regisztrálnak a szinkronok során, nemcsak a célcsoporthoz tartozókat – hangsúlyozta a település polgármesteri hivatala mögötti megfigyelő állomáson a MMTE Kisalföldi Csoportjának elnöke, Antoni Gyula.

Fotó: Győr+

Ennek az alaposságnak köszönhetően kiderült, hogy a több ezer vízimadár és a több száz ragadozó madár mellett különlegességeket is láthattak most a Győr Moson-Sopron megyei megfigyelők: ezúttal a nálunk igen ritka énekes hattyúból kettőt is sikerült rögzíteni. A gönyűi megfigyelésen mintegy féltucatnyian vettek részt, családok is. A Szentiváni Madárbarát Kör egyik tagja, Kis István Péter nagyfiát is elhozta, mert szeretné valódi természettudatosságra, környezetvédelemre nevelni a gyermekét. A szeles fagyban pedig kitartást is lehet tanulni – tették hozzá az önkéntes ornitológusok, akiknek köszönhetően e sorok írója is látott egy hatalmas sast szállni a víz felett.

A ritka madárból a megyében több mint félszázat láttak a négyórás megfigyelés alatt a szakértők: 57 réti, és két igen ritka parlagi sas is repült a messzelátók lencséje elé. A 18. országos sasszinkron eredményének összesítését február elejére várhatjuk.

A Győr+ TV híradós anyaga a témában:

Kapcsolódó témák: #állatvédelem | #természet |
Hirdetés