Sanghaj felé nyit a Széchenyi István Egyetem

Győr+ Fotó: Széchenyi István Egyetem
2024.06.01. 10:17

Nemzetközi felsőoktatási együttműködés megalapozásaként látogatott el Győrbe a Sanghaji Nemzetközi Üzleti és Közgazdasági Egyetem küldöttsége. A kínai intézmény leginkább a gazdaságtudományi és a jogi képzések terén kapcsolódik a Széchenyi István Egyetemhez, amelynek hallgatói a jövőben akár csereprogram keretében is tanulhatnak az ázsiai kikötővárosban.

A Széchenyi István Egyetem 2016 óta stratégiai fókuszában tartja a nemzetközi kapcsolatépítést: hallgatói és oktatói tudományos látókörének szélesítéséért számos ország felsőoktatási intézményével folytat együttműködést. A közelmúltban egy újabb partnerség reményében a Sanghaji Nemzetközi Üzleti és Közgazdasági Egyetem (SUIBE) delegációja járt a győri campuson.

A mintegy 25 millió lakosú kínai kikötőváros fiatal intézménye ma már 13 ezer hallgatóval, valamint 1200 oktatóval és munkatárssal rendelkezik, akiknek képviseletében öttagú küldöttség látogatott el Győrbe. A vendégeknek Mészáros Márta, a Nemzetközi Programok és Alumni Központ vezetője mutatta be a Széchenyi-egyetemen zajló magas színvonalú akadémiai és tudományos munkát. „Intézményünk több mint 20 éve nyerte el az egyetemi rangot, s ezalatt az idő alatt elértük, hogy a képzések száma mára meghaladja a kétszázat, amelyből nagyjából 40-et kínálunk angol nyelven. A nemzetközi hallgatóink száma is jelentősen nőtt az elmúlt években, ma már közel 80 ország körülbelül 1000 állampolgára tanul nálunk” – mondta el a központvezető.

A SUIBE vezetősége a gyakorlatorientált képzések mellett megismerkedett a Zalaegerszegi, a Mosonmagyaróvári és a Győri Innovációs Parkokkal, utóbbiról dr. Kolossváry Tamás központvezető beszélt részletesen. Kiemelte: az innovációs park legfőbb szerepe a jövőbemutató kutatás-fejlesztés, amely a regionális ipart és a valós tudással felruházó felsőoktatási képzéseket köti össze. „Főbb kutatási témáink közé tartozik a telekommunikáció – különös tekintettel a digitális területekre –, a fenntarthatóság és energiahatékonyság, a mezőgazdaság, valamint az egészségügyi technológiák. Célunk, hogy hosszú távú partnerségeket alakítsunk ki az ipari fejlődést meghatározó vállalatokkal, és tevékenységünknek köszönhetően értékes kutatási eredményekhez járuljunk hozzá” – fogalmazott.

A sanghaji egyetem fő profilját a gazdaságtudományok, a nemzetközi üzleti és a pénzügyi képzések adják. A legerősebb kapcsolódási pont tehát a Széchenyi-egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karával van, amelyről dr. Remsei Sándor dékán tartott bemutatót. „Büszkék vagyunk rá, hogy karunkon 2500 hallgató tanul, valamint hozzánk tartozik a Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola is. Kiváló oktatói háttérrel rendelkezünk, 80 kollégával tartjuk a kurzusokat, akiknek több mint 80 százaléka rendelkezik doktori végzettséggel” – mutatta be a kart.

Dr. Szőke Júlia, az Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar tudományos és nemzetközi kapcsolatokért felelős dékánhelyettese elmondta: a nagy hagyományokkal rendelkező karon folyamatosan fejlesztik a képzéseket, hogy a külföldi hallgatók számára is vonzóak legyenek. „Jelenleg két szakunkat kínáljuk angol nyelven is – a nemzetközi tanulmányok és a szociológia alapszakot –, és dolgozunk azon, hogy 2025 szeptemberétől emberi erőforrás tanácsadó mesterszakon is lehessen angol nyelven tanulni” – tájékoztatott.

A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar nevében dr. Knapp László oktatási ügyekért felelős dékánhelyettes beszélt az ott végezhető képzésekről, kiemelve a 2024 őszétől induló modern technológiák és kiberbiztonság joga mesterképzést. „A szakon – amely elérhető lesz magyar és angol nyelven is – a jog és az informatika kombinációjával találkoznak majd a hallgatók. A kurzusok egy része a modern technológiák jogi vonatkozásairól – így például a mesterséges intelligenciáról –, egy része a kiberbiztonsági jogról szól, egy része pedig informatikai ismereteket tartalmaz” – ismertette.

A Széchenyi István Egyetem bemutatkozását követően Xu Yonglin, a SUIBE elnökhelyettese elismerően nyilatkozott az elhangzottakról, és elmondta: számos kapcsolódási lehetőséget lát a két intézmény között. Szavait Zhang Shuihui, a sanghaji egyetem nemzetközi irodájának igazgatóhelyettese tolmácsolta: „Lenyűgöző az az innovatív tudományos munka, ami itt folyik, és példaértékű az ipari szereplőkkel kialakított erős kapcsolati háló. A hallottak alapján elmondható, hogy a Széchenyi-egyetem egy összetett képzési központ, ahol rengeteg különböző tudományos területen lehet magas színvonalon tanulni. A SUIBE ezzel ellentétben egy gazdaságra, üzletre és jogra fókuszáló intézmény. Szerencsére ezekben a témákban kiemelkedően jók a győriek, így az egyetemeink közötti kapcsolatot erős alapokra tudjuk építeni.” Hozzátette: az együttműködés első lépése hallgatói csereprogramok szervezése lehet.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #Győr | #Széchenyi István Egyetem |