Városrendészet

Roncsautók: túl sok értékes parkolóhelyet foglalnak

Fotó: O. Jakócs Péter
Zombai-Kovács Ákos
2022.08.24. 09:42

Rontják a városképet és túl sok értékes parkolóhelyet is foglalnak a roncsautók Győrben, ezt mondta a Városrendészet járőrszolgálati osztályvezetője. A szakember kiemelte: idén, a nyár végéig már annyi gazdátlan autót szállítottak el közterületről, mint tavaly egész évben. A roncs járműveket egy szerződött partner telepére szállítják, ahol 180 napig tárolják, majd megsemmisítik az autókat. A Városrendészet szerdán több, korábban bejelentett, gazdátlan roncsot szállított el, a környéken lakók nagy örömére.

Reggel 8 órakor érkezett meg a speciális darus autó a Répce utca 30-as szám mögötti zsákutcába. Két autó is gazdátlanul állt már itt régóta, a környéken lakók jelentették be a roncsokat.

A Városrendészet sok más mellett, többek között a roncs járművek elszállításával is foglalkozik. „Sok más mellett a roncsautók elszállítása is kiemelt feladataink közé tartozik, kétféle módon jutunk el a járművekig, vagy lakossági bejelentés alapján vagy járőreink szúrják ki valahol a városban” – mondta Győr András.

Egy átlagos esetben a rendészet által megbízott cég darus kocsija elszállítja az elhagyott járművet egy telepre, ahol hivatalosan 180 napig kell tárolni az autókat, aztán pedig saját költségen megsemmisíteni. Sokszor azonban különböző külső tényezők is bonyolítják az eljárást. „Bonyolíthatja az eljárást, ha például NAV lefoglalás alatt van az autó vagy kivonták a forgalomból, esetleg rendőrségi eljárásban érintett” – tette hozzá a járőrszolgálati osztályvezető.

Egyre több a roncsautó és egyre többen is jelentik be őket a Városrendészetnél. Idén, már most augusztus végéig annyi elhagyott járművet szállítottak el a közterületekről, mint tavaly vagy tavalyelőtt egész évben.

„Tavalyelőtt és tavaly is nagyjából 40 roncsautót szállítottunk el a győri közterületekről, 2022-ben már most, augusztus végén meghaladtuk ezt a számot, érezhetően egyre több az elhagyott jármű, ami egyrészt rontja a városképet, másrészt értékes parkolóhelyeket foglal” – fogalmazott a szakember.

A rendészetnél arra számítanak, hogy ebben az évben bőven 50 fölé emelkedik majd az elszállított roncsautók száma.

Járművet közterületről egyébként a rendőrség is elszállíthat, abban az esetben, ha például garázsbejáró előtt parkol, vagy más módon zavarja a szabályos közlekedést.

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #roncsautó | #Városrendészet |