Rómeó és Júlia az év első zenélő hétvégéjén

Németh Boglárka Ács Tamás
2023.02.05. 19:32

Különleges téli, zenei kalandra hívta a Győri Filharmonikus Zenekar a város dallamkedvelő fiataljait. A „Zenélő hétvégék” egy olyan programsorozat, mely során egy adott témakörhöz kapcsolódva zenei élményekkel gazdagodhatnak a 9-13 éves gyerekek. 2023-ban elsőként Rómeó és Júlia kalandjaiba cseppenthetek bele az apróságok a Richter Teremben.

A szombaton és vasárnap tartó programokon a gyermekek megismerhették a tragikus sorsú szerelmesek történetét, két csoportra osztva a Capulet és a Montague családok színeiben versengtek egymással. Találkozhattak a Győri Filharmonikus Zenekar művészeivel, megismerhették a hangszereket, de táncoltak, mozogtak, színészkedtek és még “szájkaratéztak is.” A résztvevők megmutathatták zenei tudásukat is, továbbá sok hasznos és fontos tanáccsal látták el őket a művészek. 

Csikár Enikő zenekari művész és a gyermekek

Minden gyermeket szeretettel vártunk, akár van zenei előképzettsége, akár nincs. Nagyon vegyes volt a társaság, ezen a komplex interaktív hétvégén, ahol kicsit közelebb szeretnénk hozni a klasszikus zenét, a filharmóniát, a zenekart a gyerekekhez, azt, hogy miként kezdődik el egy történet, milyen hangszerek vannak. Egy nagyon színes hétvégén vagyunk túl.” számolt be a Győr+ Médiának Pál-Fejes Ágnes, a különleges zenei hétvége egyik koordinátora, aki fagotton játszik a zenekarban.  Ágnes segítői a szervezésben Molnár Johanna, Csikár Enikő és Parlag Tímea voltak. Mindannyian lelkesen készültek a különleges programra.

A kicsik “simogathattak” trombitát, oboát, fuvolát és számos ütőhangszert is. Bruno Cascone zenekari művész megmutatta hogy szólnak a kisdob és a harangjáték. A hangszerbemutatót tartó művészek név és hangszer szerint: Vörös Ádám – trombita, Tanisawa Haruka – oboa, Fabian Köhring – fuvola, Bruno Cascone – ütőhangszerek.

A Capulet és a Montague családok színeiben

A kétnapos esemény egyik legkülönlegesebb része az volt, amikor a művészek meghallgatták a zenei előképzettséggel rendelkező gyerekek előadását, majd a zenészek saját maguk mutatták be hangszereiket. A kicsik “simogathattak” trombitát, oboát, fuvolát és számos ütőhangszert is. Bruno Cascone zenekari művész megmutatta hogy szólnak a kisdob és a harangjáték:

Végül pedig Berkes Kálmántól, a zenekar művészeti vezetőjétől, karmesterétől is kérdezhettek. 

Imádom a gyerekeket! Örömöt okoz, hogy közöttük lehetek és ha kérdezősködnek arra válaszolhatok a legjobb tudásom szerint.” – mesélte a művész, aki arról is beszélt, hogy igazán eseménydús napokon van túl a Filharmonikus Zenekar. 

A hét közepétől már négy koncertünk volt, nekünk mindig megtiszteltetés és öröm a Fesztiválzenekar és MÜPA közös szervezésű úgynevezett „Maratonján” fellépni. Ilyenkor egy szerző van a középpontban, akinek egész nap mennek a művei, most mi játszhattuk a Rómeó és Júliát, ami Prokofjev legjobb és legnépszerűbb darabja, így elég mozgalmas volt a hét. Ráadásul zárásként most itt adjuk elő Győrben, a Richter Teremben.” – emelte ki Berkes Kálmán.

A különleges és tartalmas hétvége tehát azzal zárult, hogy a híres előadást a résztvevő huszonöt gyerek a szüleivel együtt nézhette meg. 

Aki most lemaradt annak sem kell aggódnia, márciusban ismét lesz majd “Zenélő hétvége” így érdemes figyelni a zenekar weboldalát, ott lehet majd erre jelentkezni. 

Galéria: Ács Tamás

Galéria: GYFZ