Hirdetés
A Városrét ingatlanból közel 43 ezer négyzetmétert aukcióra bocsájtanak

Részvényenként húsz forint osztalékot fizetnek

Fotó: raba.hu
MTI
2020.04.30. 13:49

A Rába Járműipari Holding Nyrt. húsz forint osztalékot fizet ezer forintos névértékű részvényeire a 2019. évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalékából - közölte a győri székhelyű társaság az igazgatóság közgyűlési hatáskörben hozott határozatát csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Hirdetés

A Rába tavaly 17,80 forintot fizetett részvényenként. Az idei osztalékfizetés kezdőnapja június 23. Osztalékra azok a részvényesek jogosultak, akik a 2020. június 16-i tulajdonosi megfeleltetés alapján szerepelnek a társaság részvénykönyvében.

A járványügyi veszélyhelyzet miatt a Rába-csoport nem tarthatta meg éves rendes közgyűlését áprilisban, azonban a vonatkozó kormányrendelet értelmében az igazgatóság élt közgyűlési hatásköri jogával, hogy megfeleljen a tőzsdei szabályoknak.

Hirdetés

 A határozat szerint amennyiben a részvényesek a beszámolóról és az adózott eredményről szóló döntés utólagos jóváhagyása miatt kezdeményezik a közgyűlés összehívását, az osztalék kifizetésére csak azt követően kerülhet sor, ha a beszámolót és az osztalék kifizetését a közgyűlés utólagosan jóváhagyta.

Az igazgatóság közgyűlési hatáskörben elfogadta a Rába-csoport éves pénzügyi beszámolóját, amely szerint 2019-ben 2,4 százalékos növekedéssel 49,8 milliárd forint árbevételt ért el, konszolidált adózott eredménye ugyanakkor 52,3 százalékkal 571 millió forintra csökkent.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült beszámoló szerint a tavalyi árbevétel több mint kétharmada származik exportból.

Az éves EBITDA (kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény) 3,45 milliárd forintra, csökkent. A különbség 2018-hoz képest mínusz 10,2 százalék. Az 1,34 milliárd forint éves üzemi eredmény 25,8 százalékos csökkenést jelent 2018-hoz képest.

Éves szinten a futómű üzletág üzemi eredménye 654 millió forintról 367 millió forintra, az alkatrész üzletágé 671 millió forintról 664 millió forintra, a jármű üzletágé 733 millió forintról 460 millió forintra csökkent.

ntött az igazgatóság arról is, hogy az elektronikus aukciós rendszeren keresztül árverésre bocsátja 2,119 milliárd forintos kikiáltási áron a használaton kívüli, Városrét elnevezésű ingatlanának 42 829 négyzetméternyi területét Győr belvárosának közvetlen közelében.

  
A határozat szerint a Rába megbízási szerződést köt az MNV Zrt.-vel az árverés lebonyolítására. Az ingatlan vételárát euróban számolják.

A Rába részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik.

Kapcsolódó témák: #Győr | #ipar-gazdaság | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat