Hirdetés

Reklámgrafikai időutazás

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2020.10.17. 11:23

Kurcsis László győri grafikusművész Alkalmaz a grafika - Reklámgrafikai időutazás című kiállítsa nemcsak az alkotó, de a város utóbbi 50 évének plakátművészetét is reprezentálja. A tárlat pénteken nyílt meg a Kisfaludy Károly könyvtárban.

Hirdetés

Különleges lehetőséget kapott a művész, a Dr. Kovács Pál Könyvtár felkérésére egy a betűkkel, az írással, a könyvekkel kapcsolatos kiállítás megrendezésére. Ezúttal tehát nem egyedi grafikáit állítja ki, hanem egy másik oldaláról is bemutatkozik Kurcsis László. Az elmúlt 50 évben készült kereskedelmi- és kulturális plakátjaiból, címlapjaiból, borítóterveiből, reklámgrafikai munkáiból ad ízelítőt.

„Ez egy időutazás is, hiszen próbálom bemutatni azt is, hogy a számítógépes programok előtt is volt élet, kézzel rajzoltam a reklámokat, az újságírással, az irodalommal kapcsolatos arculatterveket és a plakátterveket. ” – emelte ki az alkotó.

Hirdetés

Az első kiállított rajzok, borítótervek 1972-ből származnak, a 90-es évek elejéről a Győri Hét hetilap, és a Nyugati Hírlap napilap arculata, tördelési technikája látható a tárlaton. Megnézhetjük a győri Múzsa folyóirat 3 éves történetében született címlapokat, valamint a 30 éves győri Műhely folyóirat borítóit. Láthatunk néhányat a győri színház előadásainak plakátjaiból, valamint kereskedelmi plakátokat is, amely Kurcsis László művészetét dicsérik és megmutatják, hogyan fejlődött az alkalmazott grafikai az évek során. A grafikus több mint száz megtervezett plakátjából, mintegy 40 látható a könyvtárban. A művész számára a színházi plakátok közül a Nana, a Lear király, Az oroszlán télen előadás plakátjainak megtervezése okozott kihívást, és jelentett nagy örömet.

„Kurcsis László művészi világa a plakátművészetben egyszerre képviseli az állandóságot és a folyamatos megújulást, képi ábrázolása néha groteszk, néha szürreális, vizualitása, rajztudása bravúros, verbális megfogalmazásai filozofikusak és erőteljesen hatnak a szemlélőre – hangsúlyozta a kiállítást köszöntve Görcsné dr. Muzsai Viktória egyetemi docens. A város életének, a kultúra, a színház történetének fontos eseményeinek lenyomatát láthatjuk a kiállított plakátterveken, plakátokon, a kezdeti kézzel rajzolt alkotásoktól a sokszorosított fotó- és nyomdatechnikailag kivitelezett művekig. A kiállított képeken át megismerhetjük a 20. század utolsó harmadának a plakátművészeti fejlődését.

Komálovics Zoltán költő, kritikus a „plakátmagány” kép/metafora témáját járta körbe megnyitó beszédében. A plakátok, a látványfelületek, a reklámgrafikák sorozatként rajzolják ki a maguk időeseményét, azt a történetet, amely épp általuk válik láthatóvá. Kirajzolják a rendelkezésre álló technikai eszközök időtörténetét és a felület létrehozásának eseménytörténetét is, a színes ceruzától a digitális grafikai programokig. „Izgalmasan feszül ki bennük az idő íve. De nem csak a munkák, hanem az alkotó időíve is. Mert az is ráíródott a munkákra, a személyes élettörténet 50 éve. A közös magány 50 éve. Ezek a plakátok és címlapok reklámgrafikai időutazásuk során leválva alkotójukról helyt álltak az időben, a színház, a Műhely folyóirat és a város látványtörténetének részei lettek” – zárta gondolatait a kritikus.

A kiállítás november 11-ig látogatható hétköznapokon 13-tól 16 óráig a a Kisfaludy Károly Könyvtárban (Baross Gábor u. 4).

Kapcsolódó témák: #kiállítás |
likeold
a fb oldalunkat