Radó Matiné, a kulturális vendéglátás

Havassy Anna Katalin Fotó: Kelemen István
2023.08.06. 06:27

Mertek nagyot álmodni győri vendéglátósok és úgy döntöttek: élettel töltik meg a Radó-szigetet. A város örült az ötletnek, s most hétvégén már harmadszor élhetjük át a Radó Matiné semmivel össze nem hasonlítható hangulatát. A részletekről Vida Zoltánnal, a Szomszéd egyik tulajdonosával lelkével beszélgettünk.

Sokan sokszor mondták már el nekünk, hogy a győri vendéglátás igenis él és virul, s erre vannak kifejezetten jó példák is. Közéjük tartozik a belvárosi Szomszéd is, akik már hatodik éve várják a vendégeket. Számos jó és sikeres ötlet fűződik a nevükhöz, amelyet önerőből valósítottak meg. A Kisfaludy utcát például szinte egy mediterrán hangulatú terasszá alakították át, s becsülettel gondozzák is a környezetüket, nyáron és télen is. S úgy tűnik, a Szomszédos srácok szerencsére nem bírnak magukkal…

„Józsi Erikkel közösen gondoltunk egy merészet és kitaláltuk, hogy élettel kellene megtölteni a Radó-szigetet kezdte Vida Zoltán, aki Erikkel közösen már tapasztalt vendéglátósnak számít Győrben, majd így folytatta: „Szerettünk volna valami olyat adni a győrieknek, ami nincs, de lehet belőle nagyon jót is kihozni. A Radó-sziget közkedvelt helyszín, szeretnek ott sétálni családok, párok, idősebb emberek, de egyedülállók is. Mégis olyan üresnek hat, ha nincs rendezvény. Gondoltuk, majd mi felpezsdítjük koktélokkal, sörökkel, finom ételekkel! Az ötlettel megkerestük a városvezetést, ahol nagy örömmel támogattak minket a megvalósításban, amiért külön köszönettel tartozunk. Amiben csak lehet ők és sokan mások is segítettek, így elkezdődött a faházak kihelyezése, a környezet berendezése, a papírozás, és persze mindenféle előkészület, ami ilyenkor szokásos. Meg ugye nemcsak mi vagyunk kint, hanem két másik vállalkozás is, eleve így álmodtuk meg.”

Nevezetesen a Lima Pub&Hostel és a Souper Pasta&More bevonásával születhetett meg a Radó Matiné névre keresztelt kezdeményezés. Akik ismerik őket, tudják, hogy két további sikeres, lelkes és szakmai tudással is maximálisan felvértezett hely szállt be az álomba. S az eddigi két alkalom azt mutatja, hogy működőképes az ötlet.

„Tudtuk, hogy kellenek társak ebben a vállalásban, olyanok, akik szeretik a várost és tenni is akarnak érte. S mondhatom, hogy nagyon jó partnereknek bizonyulnak a srácok. Deé Janiék a Limából hozzák a legjobb minőségű, legfinomabb kézműves söreiket, Zölderdő Zsomborék a Souperből pedig kifejezetten ide a Radó-szigetre álmodtak meg burgereket, de kapni tacókat és különféle roston sült húsokat is. Mi pedig a jól megszokott és kedvelt gyümölcspürés koktéljainkkal, ízesített fröccseinkkel, spiritekkel, röviditalokkal és limonádékkal várunk mindenkit. Persze a minőségi kávé sem hiányozhat. Az egészet úgy gondoltuk ki, hogy egyfajta kulturális vendéglátást honosítsunk meg a szigeten, s úgy látom, vevők rá az emberek.”

S hogy mire is kell gondolni ez alatt? Nos, Zoli elmondta, hogy amikor kigondolták ezt az egészet, tudták, hogy a különleges helyszínre nem lehet átlagossal jönni. Olyan illatokkal, ízekkel, kellemes háttérzenével és hangulattal érkeznek minden egyes hétvégén, amely fogyasztásra és maradásra csábítja a szigetre érkezőket.

„Nagyon sokat dolgozunk a megjelenésen is, hiszen a környezet adott volt, ahogy a faházak is, a többit mi gondoltuk ki. Szeretem az ilyet magamra vállalni, itt sem volt másként. A színes fényekkel, a szelfifallal egy kis plusz életérzést akartunk belecsempészni. Úgy képzeltük, hogy hozzánk tényleg mindenki bátran odajöhet, leülhet: a babakocsit toló anyuka, egy komplett család, egy randizó pár, vagy egy sétáló idős házaspár, de még a szabadban könyvolvasásra vágyó, egyedül érkező is. Mindenkit szeretettel várunk, s mindenkinek tudunk valamit ajánlani. Jó érzés volt hallani, hogy többeket mondjuk az éppen készülő ételek illata csábított hozzánk. Tőlünk senkinek nem kell sietnie, mi örülünk a legjobban, ha kicsit sikerül kikapcsolódniuk, kiszakadniuk a hétköznapokból” – s itt Zoli egy nagyon pozitív hozadékot is megosztott velünk:

„Azt vettem észre, hogy a Radó Matinén háttérbe szorulnak a mobiltelefonok. Oké, kijönnek az emberek, kattintanak párat a környezetről, a szelfifal is ezért van. Tisztában vagyunk és vagyok vele, hogy szükség van a mai világban a social médiára. Viszont a koktélok, a kávék, a sörök, a burgerek mellett már nem kerülnek elő a mobilok, hanem beszélgetnek egymással az emberek, vagy csak kicsit kiengedik a napi feszültséget és fújnak egy jó nagyot a vacsi mellett. Ez pedig hatalmas öröm nekünk, mert pont ez is volt az egyik célunk: visszarángatni a vendégeinket a valóságba a digitalizációból, s megmutatni, hogy bátran érezzék az illatokat, az ízeket, a pillanatokat, és egymással foglalkozzanak. Na meg élvezzék, hogy mi csakis értük vagyunk, velük foglalkozunk!” – mosolygott Zoli, aki azt is elmesélte, hogy azért jó a limásokkal és a souperesekkel együtt dolgozni, mert hasonlóan gondolkoznak a vendéglátásról.

„Mi szeretünk beszélgetni a vendégeinkkel, javasolni nekik esetleg valamit a kínálatból, ha látjuk, hogy bizonytalanok. Törődni kell velük, hogy magukénak érezzek a helyet, minket pedig ismerősként köszöntsenek a következő alkalommal. Meg persze azért is, hogy egyáltalán legyen következő alkalom! Látjuk, hogy többnyire hálásak a törődésért, a figyelmességért. Ezért is fektetünk nagy energiákat a részletekbe is: rendben tartjuk a „portánkat”, nem árulunk üveges söröket, nincsenek üvegpoharak, porcelántányérok, mert bizony szabad téren veszélyesek lehetnek az üvegszilánkok. Már az első napra vittem ki kutyaitató tálkákat, vannak csapok, ahol például kezet lehet mosni, mert ez is fontos! Rendeltünk mobil illemhelyeket is, amelyeknek a felszereltségére, tisztaságára figyelünk, minden héten cserélik őket. Szeretnénk rangot is adni a Radó-szigeti vendéglátásnak!”

Ez pedig úgy tűnik, jól halad, hiszen arról is beszélgettünk, hogy már az első két nap után odamentek a faházakhoz a környéken lakók, hogy mennyire örülnek a jelenlétnek, mert hatására eloldalogtak a kétes alakok és nincs a sötétedés utáni gyakori hangoskodás sem.

„Ez roppant jólesett, s nem is számítottunk ilyen visszajelzésre, főleg ilyen gyorsan. Szeretnénk is jó gazdái lenni a szigetnek, ha mondhatom így. Sok tervünk, álmunk van: szeretnénk, ha győri zenekarok, zenészek felléphetnének majd, még tovább fokozva a hangulatot, persze a kellemes tartományban maradva. Eddig nagyon élvezzük a kintlétet és a legjobb, hogy az emberek is nyitottan, lelkesen jönnek oda és jó érzésekkel távoznak.”

Egyelőre pénteken és szombaton 15–24 óráig, vasárnap pedig 11–21 óráig vannak nyitva a Radó Matiné faházai, őszig tervezik a kintlétet.

„Nagyon jól indult, így roppant bizakodók vagyunk mindannyian! Tudom, hogy a Janiék, Zsombiék és mi is a tudásunk legjavát tesszük ebbe bele, a faházakba pedig a legjobb minőségű kínálatot visszük ki minden alkalomra. Szeretjük ezt a várost, szeretjük a munkánkat és nagyon sok szeretettel várunk mindenkit!  Töltsük meg élettel együtt a Radó-szigetet!” – zárta a mindig mosolygó Szomszéd team-tag, a Radó Matiné egyik megálmodója, Vida Zoltán.