Koronavírus

Pszichés tünetek a vírusfertőzés után

Fotó: Pixabay
Dr. Radics Judit
2021.05.19. 08:57

Hosszú ideje ismert, hogy egy-egy betegség átvészelése után időre van szüksége a szervezetnek, hogy korábbi aktivitásszintjére visszatérjen, vagyis az ember „visszanyerje régi önmagát”. Ez érhető és természetes, hiszen a betegségek (vagy sérülések, műtétek) kimerítik a szervezet erőtartalékait, és ennek az erőtartaléknak újra képződnie kell.

Hirdetés

A koronavirus-fertőzés lezajlását követő pszichés tünetek

A Covid-19-járványt okozó koronavírusról az utóbbi időben igazolódott be, hogy az akár enyhe tünetekkel is átélt fertőzés a későbbi hetekben, hónapokban kellemetlen tünetekkel járhat. Ennek oka, hogy a vírus az idegrendszert is megtámadja, és károsítja az idegsejteket. Ennek testi megnyilvánulása fájdalmak formájában jelentkezhet. Leggyakoribb és sokszor igen kínzó panasz a kisebb vagy kifejezetten nagyfokú fáradtság, fáradékonyság, a terhelhetőség hiánya. Gyakran panaszkodnak a vírusfertőzésen átesettek kedvetlenségről, a motiváció hiányáról, ürességérzésről, lendületességük elvesztéséről. A nagyon súlyos fertőzést átéltek, a komoly légzészavarral lezajló betegség következménye nem ritkán memóriazavar, koncentrációs nehézség is lehet. Az álmatlanság koronavírus, de egyéb vírusfertőzést követően is gyakori panasz. Jelentkezhet az elalvás, de az el- és átalvás zavarával is, tartós álmatlanságot és következményes kialvatlanságot okozva.

Koronaszomnia – alvászavar koronavírus-fertőzést követően

Az elmúlt hónapokban új fogalommal, diagnózissal jelölik a koronavírus-fertőzést átéltek alvászavarát. Az alvászavar jelentkezhet már a betegség alatt is, gyakrabban azonban a betegségtünetek megszűnését követően lép fel. Jellemző lehet az elalvás, vagy az el- és átalvás zavara, mely általában tartósan, hosszú heteken keresztül fennáll. Rendkívül kínzó tud lenni, tartós kialvatlanságot okoz, és az egyéb maradványtüneteket tovább súlyosbíthatja. További alvászavar forrása lehet az is, hogy a Covid-19-járvány magával hozott olyan mindennapi változásokat, melyek a napi rutint felborították. A home office munkavégzés, korlátozások a megszokott tevékenységekben, kizökkenés a szokott időbeosztásból vagy a kevesebb mozgás (és esetleg a nagyobb mennyiségű evés, alkoholos italok fogyasztása) mind hozzájárulhat ahhoz, hogy álmatlanság kínozza az embert.

A lábadozás időtartama bizonytalan

Az, hogy ki milyen gyorsan épül fel, jelentősen különböző, és jelenleg még kiszámíthatatlan. Előfordul, hogy valaki hetekig magas lázzal küzdött, mégsem kínozzák tartósabban utóhatások, mások pedig egy kis náthának tünő betegségtünetek után akár 2-3 hónapig is gyengének érzik magukat. Úgy tűnik, talán a fiatalabb korosztály tagjai – érthető módon – gyorsabban regenerálódnak, de ez sem nevezhető általánosnak. Általánosságban tanácsolható, hogy ha valakinél igazolódik a betegség, feltétlenül hagyjon időt az akut tünetek kipihenésére. Már kardiológiai ajánlás, hogy lezajlott SARS-Cov-2 fertőzést követően 6 hétig tartózkodjék a fertőzésen átesett ember a komoly fizikai teljesitménytől, erőnléti sportoktól, és ezt követően is csak fokozatosan térjen vissza régi aktivitásához. Pszichés szempontból a B-vitamin-csoport tagjai, az ómega-3-zsírsavak nagyobb dózisú bevitele mindenképpen ajánlható és hasznos. Ha komolyabb tünetek – kiemelten alvászavar – áll fenn tartósabban, akkor érdemes szakorvoshoz fordulni, mivel a kialvatlanság a szervezet regenerálódó képességét általában rontja, azonkívül, hogy a nappali közérzetet tovább rontja.

Fontos a pajzsmirigy szerepe

Külön hangsúlyozni kell, hogy a pajzsmirigy normál működésére rendkívül fontos hangsúlyt helyezni, mivel a pajzsmirigy hormonjai a szervezet aktivitásszintjét alapvetően befolyásolják. Az egészségesen működő, úgynevezett normofunkciós pajzsmirigy a szervezet egészségében kiemelt szerepet játszik. Amennyiben például alulműködik (hypothyerozis áll fenn), úgy a mindennapi testi-lelki funkciók ellátásában is zavar áll elő, betegség esetén pedig a betegségprognózist egyértelműen ronthatja.

Pszichés panaszok koronavírus-infekciók követően:

Álmatlanság
Kedvetlenség, a kezdeményező készség hiánya, halogatás
Szorongás, pánikérzés, pánikrohamok jelentkezése
Nagyfokú fáradtság, fáradékonyság
Valódi depresszió megjelenése
Memóriazavar, koncentrációs nehézség, tompaság
Hirdetés
Kapcsolódó témák: #egészség | #koronavírus |