Piszok jól szól az eposzparódiából készült vígopera Győrben

P. Csapucha Adrienn
2023.06.30. 22:28

Petőfi Sándor, A helység kalapácsa című műve nyomán, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából egy különleges darabbal készül a Győri Nemzeti Színház és a Coopera társulata. A darab ősbemutatóját ősszel tartják majd városunkban, ahol egy különös, ironikus, parodisztikus hangvételből táplálkozó, összművészeti produkciót láthat majd a közönség.

„Ez egy kettős születés, hiszen nemcsak egy új előadás, hanem egy új opera született. Az előadás másfél évvel ezelőtt pattant ki a fejünkből, sok gondolkozás előzte meg a munkát. Rengeteg Petőfi-művet olvastam, és sokan bátorítottak arra, hogy fogjunk bele a történetbe. Szerencsére. Végre létrejött egy olyan helység kalapácsa ami nem idétlen” – fogalmazott Bocskor-Salló Loránt pénteken, a színházban tartott sajtótájékoztatón.

Az alkotók úgy vélik, életszagú, mosolyra fakasztó a mű, sikerült egy olyan vígjátékot készíteni, ami jól hozza a drámát is. „Megmutatjuk a nép fiainak, a közönségnek, hogy a kisajátított érzelmek mindenkiék. Hiszen ha szerelmes egy kovács, az éppúgy szerelmes akár Hamlet” tette hozzá a Coopera ügyvezető igazgatója. A szakember kiemelte, hogy a reformkor óta először lesz látható a népi opera alapköve.

A Győri Nemzeti Színház igazgatója vette át a szót a találkozón. A direktor elmondta, az, hogy a győri társulat, az alkotói gárda markánsan részt tud venni egy ilyen nagyszerű opera létrehozásában, tovább szélesíti a nemzeti státuszú színház művészetét. „A tehetség, a hit sokat segít abban, hogy nehéz körülmények között is tudjanak ilyen fantasztikus produkciók születni” – hangsúlyozta Bakos-Kiss Gábor, aki főszereplőként is részt vesz a darabban.

Szeptember 15-én a győri teátrumban tartják a darab ősbemutatóját. Majd 10-12 előadás után novemberben Budapesten lesz a díszbemutatója az előadásnak, de az is biztos már, hogy a későbbiekben Debrecenbe is elviszik a vígoperát.

Silló István viccesen csak úgy fogalmazott, hogy akkor, amikor megtudta a hírt, hogy bemutatnak egy modern operát, hirtelen „fennakadt” a szeme. „Mikor kiderült, hogy Kovács Adrián a zeneszerző, tudtam, hogy nem lesz baj, hiszen egy csodálatos tehetségről van szó. Tudtam, hogy nem fogunk úgy járni, mint az egyszeri favágó, megvolt a tölgyfánk amivel lehet dolgozni, és nem rontotta el egyikünk sem. Koncentrálós és figyelős az előadás mindenki számára, komoly zenekari és énekesi tudást feltételez. Piszok jól szól, jó lett az egész. Egy mű született, a szó legnemesebb értelmében. Könnyen fogyasztható, nagyon egyedi” – beszélt elismerően a vígoperáról a győri teátrum zeneigazgatója, a produkció karmestere.

Kovács Adrián 10. bemutatott műve lesz a darab, a zeneszerző meghatottan fogadta, ahogy Silló István méltatta munkásságát. „Nekünk, ma élő zeneszerzőknek a történeti korok már a tarsolyunkban van, használni kell azokat, én mindenhez így nyúlok hozzá. Élmény volt az alkotói folyamat, hálás vagyok, hogy én kaptam ezt a feladatot” – mesélte pénteken a művész.

Az előadás librettójának szerzője Bereczki Ágota, a színház vezető dramaturgja elárulta, hogy ő maga munka közben belehelyezkedett Petőfi alkotásába, azt a saját elképzeléseire formálta, hogy hű maradjon, mégis valami újat nyújtson. „Megmaradt a humora, de talán emberibb lett, zenével együtt pedig egészen elképesztő alkotás jött létre” – emelte ki a librettó készítője.

A találkozó végén Zakariás Zalán rendező úgy fogalmazott: ritka kiváltság, hogy a mű megszületésétől mindent maguk alakíthattak ki. „Fontos, hogy született egy új, magyar opera, amire sokan rá tudnak majd csodálkozni, azok közül is, akik kevésbé szerették ezt a műfajt. Az 5 éves gyerekektől, a 105 éves felnőttekig mindenkinek maradandó élményt tud nyújtani, magasztosabb dimenzióba tudja repíteni a nézőket. Mikor meghallottam a hangszerelést, akkor sok minden átfordult bennem, vagy éppen új dolgokat indított el a fantáziámban. Szakértelemmel, szeretettel alkottunk, reméljük a közönség is jól fogadja majd” – zárta a sepsiszentgyörgyi származású, UNITER-díjas Zakariás Zalán.

Az új vígopera szereplői között olyan neveket köszönthetünk, mint az érdemes művész, Liszt-díjas Molnár Levente, Mester Viktória, Rácz Rita, Haja Zsolt, Boncsér Gergely, Kendi Lajos, Vadász Zsolt vagy Bakos-Kiss Gábor. Az előadás látványvilága Cs. Kiss Zsuzsanna és Csíki Csaba tervei nyomán készült.

Az új darabról a Győr+ Estében Farkas Mónikának mesélt Bakos-Kiss Gábor:

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka