Hirdetés
Az állatokért

Példaértékű a Győri Állatvédelem

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2021.01.13. 17:48

Zalaegerszeg és Székesfehérvár után Győrben rendeztek állatvédelmi kerek-asztal-beszélgetést, ahol civil szervezetek képviselői és önkormányzat tisztségviselők mellett állatorvosok és a rendőrség munkatársai is beszéltek arról, hogyan lehetne jobbá tenni a már körvonalazódó Nemzeti Állatvédelmi Programot. A fórumon elhangzott: Győrben évtizedek óta odafigyelnek az állatokra, ami elsősorban a civil szervezeteknek és az önkormányzat köszönhető.

Hirdetés

„Miniszteri biztosként nagyon fontos számomra, hogy az állatvédelemben érintett valamennyi szereplővel egyeztessek, ezért is kezdetem országjárásba” – mondta a kerekasztal-beszélgetés után Ovádi Péter miniszteri biztos, akinek feladata a nemzeti állatvédelmi program megújítása, majd így folytatta:

Azokra az információkra fogunk támaszkodni, amiket helyben kapunk, ilyen egyetértési pont az ivartalanítás és a felelős állattartás. Az illegális szaporítói telepek felszámolása is kulcskérdés. A rendőrségtől is ígéretet kaptunk, hogy ezek megszüntetésében segítséget nyújtanak.

Hirdetés

Abban is egyetértés született, hogy a magyar állatvédelem fő gerincét a civil szervezetek adják, az államnak pedig az a feladata, hogy az ilyen egyesületeket támogassa. Ennek a pályázati keretrendszerét is most alakítjuk ki. Az jól látható, hogy Győr kiemelt figyelmet fordít az állatvédelemre, például az önkormányzat, a civil szervezetek és a rendőrség között van egy olyan kapcsolattartó referens, aki hasznos közvetítő munkát végez ezen a területen.

Simon Róbert Balázs (Fidesz–KDNP), a térség országgyűlési képviselője volt az esemény házigazdája, aki kiemelte, fontos, hogy a végleges Nemzeti Állatvédelmi Program a Parlament elé kerüljön és azt a képviselők megtárgyalják.

A fórumon jelen volt Nagy Péter, a Győri Állatmenhelyet működtető alapítvány vezetője, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az állattartó telepeken is gyakran elkeserítő a helyzet, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Hozzátette, a jogi hátteret is egyszerűsíteni és pontosítani kell, hogy a rosszul tartott és sok esetben megkínzott állatok sorsán gyorsan és hatékonyan tudjunk javítani.

Az elképzelések szerint az országjáró állatvédelmi fórum február végéig tart, utána a tapasztalatok alapján pedig összeállítják a megújult Nemzeti Állatvédelmi Programot.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #állatvédelem | #Győr+ TV |
likeold
a fb oldalunkat