Passzold vissza, Tesó! – Használt mobilok a csimpánzokért

J. Kovács Andrea
2022.10.18. 18:36

Passzold vissza, Tesó! Ez a címe annak a mobilgyűjtő kampánynak, melynek nyitó előadását kedden tartották a Tanítóképzőn.

Hirdetés

A magyarországi Jane Goodall Intézet által indított akció elsősorban a háztartásokban található, de használaton kívül mobiltelefonokat célozza meg. Kádár András, a civil szervezet főtitkára a Győr+ Médiának elmondta:

A világ számos országában működő intézet legfontosabb munkája a környezeti nevelés, az állat-, illetve a természetvédelem. Alapítója az angol Jane Goodall, a csimpánzok életének legismertebb kutatója.

S hogyan kapcsolódik a használt mobiltelefon a csimpánzokhoz?

A már nem használt készülékeket az emberek elrakják egy szekrény vagy fiók mélyére, majd évek múlva egyszer csak kidobják a szemétbe. Közben nem is sejtik, milyen kincs rejlik benne. A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet ugyanis Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, így elpusztítva erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, így most elhatároztuk, hogy ezeket a mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtjük. Arra kérünk mindenkit, hogy régi készülékeit keresse elő, hozza el az egyik gyűjtőpontunkra, és dobja be a kihelyezett dobozba. Minden kis méretű elektronikai terméket be lehet dobni a kihelyezett gyűjtőedénybe, vagyis nem csupán telefonokat, hanem tableteket, GPS készüléket, mp3, illetve CD lejátszót, töltőket, zsinórokat, fülhallgatókat. A mobiltelefonok hosszú ideig való tárolása nem is veszélytelen, hiszen a bennük lévő akkumulátor akár kigyulladhat, felrobbanhat.

Azt az adomány, pedig, amit az újrahasznosító cégtől kapunk, kikötő, illetve iskolahajó létesítésére fordítjuk Afrikában, ezzel segítve számos gyermek tanulását Nyugat-Ugandában. – hangsúlyozta Kádár András.

További információ és a gyűjtőpontok térképe: https://www.janegoodall.hu

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #csimpánz | #Győr+ TV | #híradó | #mobiltelefon |