Idősgondozás járványhelyzet idején

Papa, mama, Skype-on hívlak!

Fotó: Marcali Gábor
Szabó Csilla
2020.04.01. 13:01

A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény eddigi tevékenységét is befolyásolja, a meglévők mellett új feladattal bővült a tevékenységi köre. A jelenlegi helyzetben a megnövekedett igények ellátását munkaerő-átcsoportosítással biztosítják, hogy az intézmény működése zavartalan legyen.

A járvány legveszélyeztetettebb korosztálya az idősek, az ő ellátásukra és biztonságukra a mostani helyzetben még kiemeltebben ügyelnek az intézményben.

Az EESZI négy bentlakásos és két idősek átmeneti gondozóházában, a fogyatékosok nappali intézményében és az idősek klubjaiban megtörtént a járvány miatt országosan előírt új intézkedések bevezetése.

„Hogy mindezeket felelősségteljesen tudjuk végezni, az intézményen belül munkaerő- átcsoportosítás vált szükségessé” – kezdte az igazgató és hangsúlyozta:

a kollégák mindent megtesznek a rájuk bízott idős emberekért.

A hozzátartozókat és az időseket tájékoztatták a klubok és a fogyatékosok nappali intézményében az ellátás szüneteltetéséről: „Ha bármilyen probléma vagy kérdés merül fel, telefonon tartják velük a kapcsolatot a kollégák” – tette hozzá Kányai Róbert igazgató.

Az idősek otthonaiban és az átmeneti gondozóházakban látogatási tilalom március 8-tól, kijárási tilalom március 16-tól van érvényben, csak indokolt esetben, pl. sürgős kórházi ellátás esetén hagyhatja el a lakó az intézményt.

Az idősek most csak telefonon tartják a kapcsolatot a családjukkal, de a személyes találkozások hiánya már érezhető körükben, amelyet az őket ápoló személyzet is tapasztal.

Ezért mindenhol bővítették a wifi-hálózatot, az intézmény saját és kölcsön kapott tabletjeivel varázsolják a szobákba a családtagokat a terápiás munkatársak.

Rendszeresen skype-olnak az idősekkel, hogy ha a személyes találkozásokat nem is tudják biztosítani, de élő kapcsolatot tudjanak létesíteni a hozzátartozókkal.

Nagymamák és nagypapák beszélgetnek a gyermekeikkel, unokáikkal, a modern technikai kínálta lehetőségeiért most hálát mondanak az idős emberek.

A házi segítségnyújtás területén néhány gondozást lemondtak a családok, mivel a családtagok közül többen otthon vannak és megoldják az idős hozzátartozó gondozását. Az intézmény működésében új feladatként jelent meg a 70 év felettiek ellátása az önkormányzati kötelezettségnek megfelelően. Az önkormányzat jelzése alapján napi egyszeri étkeztetést biztosítanak kiszállítással, heti egyszeri bevásárlást és gyógyszerkiváltást.

Jelentősen megnőtt a szolgáltatást igénylők száma, 1500 időst látnak el a szociális étkeztetésben.

Mivel a járvány idején nem végeznek előgondozást, új beköltözés nem lehetséges az otthonokba, az idősek klubjaiban és a fogyatékosok napközi intézményében is szünetel az ellátás, ezeken a területeken dolgozókat átirányították az új feladatok ellátásába, ahogy az iskolai védőnőket is. Ők azok, akik az adminisztrációban, bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban és az idősekkel, hozzátartozókkal történő kapcsolattartásban segítik a napi feladatok elvégzését.

„Minden segítő kézre szükség van, a munkatársak számára itt is az a legfontosabb, hogy az idős emberek a mostani helyzetben is nyugodtan éljenek.

Visszajelzéseik igazolják a kollégák jól végzett munkáját, volt, aki felhívta őket, mert ízlett az ebéd, volt, aki érdeklődött a dolgozónk nevéről, megköszönve, hogy értük dolgozunk” – beszélt a megváltozott mindennapok teendőiről az igazgató, aki hozzátette, nagyon gyorsan sikerült átállniuk a 70 év felettiek számára előírt új önkormányzati szolgáltatásra.

A biztonságos működéshez a védőfelszereléseket és a tisztítószereket folyamatosan szerzik be, amelyhez az város önkormányzata folyamatos segítséget nyújt.

A műszaki ellátó szervezetük is nagy erőkkel dolgozik, jelenleg az idősek klubjaihoz tartozó zöldterületeken a tavaszi munkálatokat végzik, hogy mire azok újra benépesülnek, szép udvarokkal várják az időseket.

„Van tennivalónk bőven, de a kollégák elhivatottsága, összefogása és munkája az idősekért a vészhelyzet idején is példaértékű”

– összegezte Kányai Róbert, a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója.

Kapcsolódó témák: #EESZI | #Győr | #koronavírus |