Pannonhalmán jártak a Széchenyi István Egyetem keresztény ösztöndíjas nemzetközi hallgatói

Győr+ Fotó: Széchenyi István Egyetem
2024.06.03. 16:10

Az Ösztöndíjprogam Keresztény Fiataloknak (ÖKF) keretében hazájukban kisebbségben élő vallásos hallgatók jutnak felsőoktatási támogatáshoz. A programnak köszönhetően jelenleg 19 ösztöndíjas folytat tanulmányokat a győri Széchenyi István Egyetemen, akiknek egy csoportja nemrégiben a Pannonhalmi Főapátságot látogatta meg.

A hazájukban kisebbségben élő keresztény közösségek számára a szülőföldön való boldogulás érdekében elengedhetetlen, hogy a fiatal nemzedékek minőségi felsőfokú oktatásban részesüljenek. Ezt segítendő Magyarország 2017-ben ösztöndíjprogramot indított számukra, amely szerves része a Hungary Helps magyarországi humanitárius programnak. A cél, hogy a résztvevők a diploma megszerzését követően visszatérve országukba az ottani fejlődés előmozdítói lehessenek.

A Széchenyi István Egyetemen jelenleg 19 keresztény hallgató tanul az ÖKF keretében, akik Kenyából, Szíriából, Pakisztánból, Nigériából és Libanonból érkeztek. A győri intézmény színes programokkal és egyedülálló lehetőségekkel segíti beilleszkedésüket és vallásuk szabad gyakorlását. A legutóbbi közösségformáló kulturális esemény egy kirándulás volt, amelyen a Pannonhalmi Főapátságot látogatta meg a nemzetközi fiatalokból álló csoport.

Az egyetem ÖKF-delegációja megismerkedett a 800 éves bazilikával és a főapátsági épületkomplexummal, valamint a Pannonhalmát meghatározó bencés rend történetével és tevékenységével. A különleges program mind kulturális, mind spirituális szempontból gazdagította az ösztöndíjasok Magyarországon töltött napjait.

A világ számos pontjáról a Széchenyi-egyetemre érkezett keresztény fiatalok nagyra értékelték a pannonhalmi kirándulás lehetőségét / fotó: SZE

„Nagyra értékelem a lehetőséget, hogy meglátogathattam a Pannonhalmi Főapátságot, ez volt az egyik legszebb élmény, amit Magyarországon átéltem. Az utazás és az idegenvezetés is igazán élvezetes volt, rengeteg történelmi érdekességet tudhattunk meg. Köszönöm az egyetemnek a szervezést” – mondta el Felicity Thomas nigériai ösztöndíjas hallgató.

A Győrtől 25 kilométerre található Pannonhalmi Főapátság és természeti környezete az 1960-as években tájvédelmi minősítést kapott, a bencés rend otthonaként szolgáló terület mára műemléki védettség alatt áll. 1996-ban, alapításának ezredik évfordulóján az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

„A Pannonhalmi Főapátságban elmerülhettünk a történelem és a spiritualitás összhangjában, ami maradandó benyomást tett ránk. Kivételes munkát végeznek Pannonhalmán, az érdekességekkel teli látogatáson megismerhettük az ott található kulturális értékeket, s az apátság nyugodt terei lehetőséget biztosítottak az elmélkedésre is. Hálás vagyok, hogy annyi éven át megőrizték a történelmi főapátság értékeit, és ma is biztosítják, hogy öröksége fennmaradjon” – értékelt Arooj Yousaf pakisztáni hallgató.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Széchenyi István Egyetem |