Óvatosan az édesítőszerekkel!

Győr+ Illusztráció: depositphotos.com
2023.04.08. 12:35

Kutatások szerint az aszpartám, mely a diétás italokban és ételekben gyakran használt mesterséges édesítőszer, növelheti a szorongás kockázatát.

Kutatók megfigyelték, hogy az aszpartámot tartalmazó vizet fogyasztó egerek különböző labirintustesztekben kifejezett szorongásszerű viselkedést mutattak.

Az egerek aszpartámmal való táplálása változásokat idézett elő az amygdalában, mely szabályozza a szorongást és a félelmet, a generalizált szorongásos zavar kezelésére használt diazepam adása enyhítette a szorongásos viselkedést.

A mesterséges édesítőszereket már a szívbetegségek, a stroke és a rák fokozott kockázatával is összefüggésbe hozták.

Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr | #vény nélkül |