Ötven éves a kertbarátok egyesülete

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.03.10. 11:43

„A csapatmunka a győri kertbarátok sikerének a kulcsa” – vallja Nagykutasi Viktor a szervezet elnöke. 1970-ben alakult, s ma már közel száz tagot számlál a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete, amely a héten ünnepelte működésének félévszázados jubileumát.

„Köszönöm az aktív munkát, amelyet a város érdekében tesznek, és amellyel szépítik a környezetünket!” – e szavakkal köszönte meg Radnóti Ákos alpolgármester az egyesület tevékenységét, és nyújtotta át a kerek évforduló alkalmából a városháza ezüst emlékérmét. Mint mondta, az önkormányzat sokat tesz az egészséges és esztétikus környezetért. Dr. Dézsi Csaba András kezdeményezésére a nagyszabású fásítási programba bekerültek a Győrben született gyermekekért ültetendő fák, megalakult a Környezetvédelmi Bizottság, és döntés született a Püspökerdő védelméről, valamint a marcalvárosi Kiserdő fejlesztéséről is. Hozzátette, a város évente mintegy százezer egynyári palántával díszíti a közterületeket, de a lakosságnak is ingyenesen biztosít virágpalántákat.

„A győrieket a Virágos Városunk Győr pályázattal is bevonjuk a környezet szépítésébe, de a kertbarátok aktivitása is nagy szerepet játszik abban, hogy városunk egyre szebb.”

Radnóti Ákos alpolgármester

Az országos szövetség nevében Dr. Szent-Miklóssy Ferenc elnök köszöntötte a győri egyesületet. Mint mondta, Nagykutasi Viktor elkötelezettségét jól mutatja, hogy már 18 évesen jelentkezett a kapuvári kertbarát kör létrehozásának ötletével. Horváth Béla, a győri egyesület korábbi elnöke nem véletlenül választotta őt utódjául. Kiemelte, az ötven év önmagában is mutatja, hogy mekkora szükség van a szervezetre, és ahogy a győri, úgy az országos egyesület is idén ünnepli a fél évszázados jubileumot. Az országos elnök elismeréseket adott át azoknak, akik segítik a kertbarátok munkáját, köztük Radnóti Ákos alpolgármesternek, aki a kertbarát közösségnek nyújtott támogatásért kapott elnöki dicséretet.

Dr. Szent-Miklóssy Ferenc

„11 éve nagy meglepetésként ért a felkérés, amelynek azóta is próbálok minél jobban megfelelni” – kezdte beszédét Nagykutasi Viktor, aki kiemelte, a győri kertbarátok sikere azonban a csapatmunkában rejlik. Az elnökség, sőt a tagság is kiveszi a részét a feladatokból, amiket mindig felosztanak egymás között. „Ráadásul sorainkban olyan szakembereket tudhatunk, akik biztosítják a magas színvonalú tevékenységet.” Példaként említette a nívós előadásokat, szakmai napokat, kirándulásokat és szakmai kiadványokat. Kiemelte a Belvárosban gondozott magaságyást, amely a kis helyigényű művelési módot mutatja be és népszerűsíti az érdeklődők körében.

Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy rendezvényeik nem csak a tagságnak szólnak, hanem mindenki számára nyitottak, hiszen így tudják népszerűsíteni küldetésüket, minél több embert megnyerni a kertészkedésnek, a szép környezet szeretetének, a saját, egészséges zöldségek, gyümölcsök megtermelésének. Talán ennek is köszönhető, hogy a tagság folyamatosan nő, ma már mintegy 93 tagot számlálnak.

Nagykutasi Viktor és Radnóti Ákos

„Az eltelt fél évszázad igazolta, hogy szükség van az egyesület munkájára” – mondta az elnök, aki a jövő feladatai között jelölte meg tovább üzemeltetni a növényvédelmi előrejelző rendszert, a Győrt körbeölelő feromoncsapdákat, népszerűsíteni a növénytermesztés szépségét, a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, a fiatal generáció nevelését a környezet- és természetvédelem fontosságára.

Ferenczy Balázs, a Győr+ Média munkatársa

Nagykutasi Viktor ugyancsak okleveleket adott át a győri szervezet nevében azoknak, akik hozzájárulnak munkájuk sikerességéhez. Ezt az elismerést vehette át munkatársunk, Ferenczy Balázs is, aki többek között a Győr+ Média Kertbarát magazinjának vezetésével is segíti a nemes küldetést.

Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt
Papp Zsolt

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Kertbarát | #természet |