Hirdetés
Győr+Konyha

Őszi kompót

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.09.14. 11:51

Soha nem láttam, nem hallottam, egresnek hittem, mégis a nemes szőlőnkből készül ez az egyszerű, gazdaságos kompót, amit egy édesanyától tanultam.

Hirdetés

Kollégista koromban minden vasárnap este nagy piknik volt a lánykollégiumban. Visszaérkeztünk, kipakoltunk az asztalra minden, anyuka vagy apuka által csomagolt kisüveget, dobozt és alufóliába rejtett szalámit, majd nekiláttunk. Többnyire, a fiúkkal ellentétben, mindenki a sajátját ette, de kóstolgattuk a szomszédét, ha éppen újdonságot hozott. Egy kollégiumban mindenféle vidékről érkeznek bentlakók, ahogy a gasztronómiai szokások is ezáltal, mint ez a neszmélyi kompót is. Zsuzska barátnőm egy borászcsaládból érkezett, ahol a bor, lekvár és gyümölcslé mellett készítettek kompótot is a szőlőből. Elővette egyik este a rántott hús mellé, majd barkochbát ajánlott. Annyira izgalmas, kis durranós szemek voltak, hogy mindenre gondoltunk, mint az egres vagy a som, de szőlőre a legkevésbé sem. Bizony, Zsuzska anyukája egyesével leszemezte a legnagyobb és legkeményebb zöld és lila szőlőszemeket, majd cukros lébe tette. És milyen jól tette. Azt gondoltam, hogy macerás folyamat ez, de mégis kipróbálom. Az igazság viszont az, hogy az egyik leggyorsabb, legegyszerűbb és nagyon gazdaságos kompót születik belőle azok számára is, akik a nyáron nem jutottak gyümölcshöz vagy idejük nem engedte a befőzést. Érdemes kipróbálni és télen elővenni a húsok, sült sajtok, pudingok mellé, mert kivételesen finom.

Bevásárlólista (1 üveg befőtt=2 fürt szőlő)

Hirdetés

szőlő (keményebb, nagyobb szemű)

kristálycukor

fahéj

befőttesüveg

Elkészítés

A szőlőt egy szitába leszemezem, ha keményebb, jóval egyszerűbb, mert könnyebben egyben maradnak a szemek, gyorsabban lehet vele haladni. Sterilizált üvegekbe rakom és egy csipet fahéjat szórok a tetejükre. Minden hétdecis, szőlővel megtöltött üvegbe teszek 2 ek. kristálycukort, majd felöntöm annyi hideg vízzel, hogy elbukjanak a gyümölcsök. Erősen lezárom egy tiszta tetővel és egy tepsibe sorakoztatom. Egy nagyméretű tepsibe 12 db hétdecis üveg fér, amire fél liter vizet öntök és 120 fokon 40 percig dunsztolom őket, majd hagyom ott a sütőben kihűlni. Legalább egy évig eláll a spájzok polcán.

Tipp: A befőttlevet lehet még ízesíteni csillagánizzsal vagy szegfűszeggel.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Győr | #Győr+ Konyha |
likeold
a fb oldalunkat