A 2013-as árvízre emlékeztek

Összefogással menekült meg Győr és a Szigetköz

J. Kovács Andrea Fotó: MekliZ Fotó/Kasza Fruzsina
2023.06.08. 13:37

A 2013-as dunai árvízre emlékeztek csütörtökön Győrben. Tíz évvel ezelőtt június 1-én rendelték el az első készültségi fokozatot és a védekezés több mint másfél hónapig tartott.

A vármegyei vízügyi igazgatóság által szervezett ünnepségen megkoszorúzták a Rába kettős híd alatti várfalnál található emléktáblát. Az ünnepségre eljöttek az állami szervezetek képviselői, valamint a védekezésben résztvevő polgármesterek is.

Láng István, az Országos Vízügyi Igazgatóság főigazgatója beszédében hangsúlyozta:

„Rendkívüli, határokat átlépő árvizekkel szemben rendkívüli védekezés kell, ehhez nem elegendőek a vízügyi szolgálat erőforrásai. Az árvizet összefogás nélkül nem tudtuk volna kivédeni. Segítség, önzetlenség, bajtársiasság volt tapasztalható az ország minden tájáról. Az azóta eltelt években a védvonalak kiépültek, elkészült a győrújfalui töltés, a mecséri védvonal, a torkolati műtárgy, elkészültek a mértékadó árvízszintek és árvízhozamok, a kockázatkezelési terv és az új digitális lokalizációs terv is. Azonban nem hihetünk abban, hogy nem áll előttünk rendkívüli esemény, a klímaváltozás hozhat újabb krízist, akár árvizet vagy éppen aszályt. Ezért fontos emlékezni arra, hogy összefogással mennyi mindent elérhetünk.” 

Ezt a gondolatmenetet folytatta Széles Sándor főispán is. Felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt a vízügyes szakemberek már napokkal előtte figyelmeztették az államigazgatási rendszert, hogy fel kell készülni a védekezésre. Győrújfalu azért volt akkor kritikus helyzetben, mert tudatos és előre tervezett védműfelújítás zajlott, vagyis elbontották a gátat és bíztak benne, hogy addig nem lesz veszélyhelyzet. Az akkori történésekből több tanulság is levonható. Az állandóan változó világban soha nem lehet kiszámítani, hogy mikor, milyen kihívás előtt fogunk állni. Soha nem szabad hagyni, hogy sodródjunk az árral. A védekezésben elsődleges szerepet kapott a kitűnően működő, államigazgatási rendszer és minden szakmai szervezet jól vizsgázott. Ezért kell az erős, intézkedésekre jogosult és képes állam, valamint kellenek az erős önkormányzatok, mert ha ez nincs, akkor a 2013-as árvíz a Szigetközt és Győrt elmosta volna. Az összehangolt munkához óriási szükség volt az erős vállalkozásokra és a civil összefogásra is. Volt olyan nap, hogy a győrújfalusi gáton nappal egyszerre ötezren, éjszaka pedig ezren védekeztek, döntő többségük civil volt. Ugyancsak erőn felül teljesítettek a karitatív szervezetek és az egyházak is. 

Az összefogás erejét nemcsak márványtábla őrzi, hanem a katonaság évről-évre emlékfutást rendez, amin egyre többen vesznek részt.

Galéria: MekliZ Fotó/Kasza Fruzsina

Kapcsolódó témák: #árvíz | #megemlékezés | #összefogás |