Négyszemközt a fogorvossal

Nyáron is vigyázzunk fogaink egészségére

Havassy Anna Katalin Fotó: Depositphotos.com
2023.06.25. 21:24

Előrelátóan sokan már a hosszabb nyaralás előtt felkeresik fogorvosukat, hogy az esetleges problémákat időben kezelni lehessen, s önfeledt legyen a vakáció. Nem árt azonban arra is figyelni, hogy a kánikula és a nyári hideg falatok okozhatnak kellemetlenséget a fogainknak.

Dr. Takács Dávid fogszakorvos a Győr+ Média érdeklődésére elmondta: nem javasolják, hogy a nagyobb beavatkozásokat, több találkozást igénylő gyógyításokat a nyaralások környékére időzítsék. Ezeket ha lehet, inkább a hűvösebb, dolgosabb hónapokra tervezzék, persze ha van rá lehetőség. Mert a rendelők természetesen nyáron is várják a betegeket, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyentájt inkább a sürgősebb kezelések, a fájdalmak csillapítása kerül előtérbe.

A hidak, koronák építését vagy cseréjét, egyébként is lehet előre tervezni, jó, ha mindenki egyeztet a fogorvosával, mikor tudja rászánni az időt, s akkorra kérjen időpontokat” – kezdte dr. Takács Dávid, majd kihangsúlyozta azt is: „Fontos, hogy ha valakinek huzamosabb ideje van panasza, akkor ne hagyja az indulás előtti hétre, napokra a rendelői látogatást, mert nem tudjuk garantálni az önfeledt pihenést. S egyébként olyan meglepetés is érheti, hogy a nyári hónapok során épp a fogorvosa is nyaral, hiszen mi is emberek vagyunk!” – mosolygott a doktor úr, majd néhány hasznos praktikát is elárult a Győr+ Média olvasóinak.

Fotó: Depositphotos.com

„A mindennapos fogápolást illetően nincs különbség az évszakok között. Nyáron se hagyjuk el a napi kétszeri fogmosást. Viszont nyáron több folyadékot fogyasztunk, ami alapvetően jó. Ám ha nem vizet, hanem cukros üdítőt, jegesteát iszunk, vagy éppen gyümölcsöt eszünk, akkor számolni kell azzal, hogy a cukor a fogainkkal is találkozik, tehát mondjuk egy jó dinnyeevés után javasoljuk a fogmosást. Érthetően kánikulában a fagyi is nagyon jól esik, viszont a forró kávéra a hideg fagyit elfogyasztani nem éppen célszerű: a zománc megrepedhet, onnantól pedig érzékenyebb lesz a fogunk. Itt hívnám fel azok figyelmét is, akik fognyakérzékenységgel küzdenek, hogy ha sok hideg ital isznak és sok hideg finomságot esznek, akkor az irritációs folyamatos lehet, ami pedig igencsak fájdalmas gyulladáshoz vezethet.”

Fotó: Depositphotos.com

Dr. Takács Dávid azt is elmondta, hogy a tapasztalatai alapján Győrbe az emberek komolyan veszik a fogászati szűrővizsgálatokat és a megelőzésre szavaznak, a fogágybetegségek pedig főként a 40 év feletti korosztályt érintik. „Az ínysorvadás miatti fognyakérzékenységgel, illetve fogínyvérzéssel elég gyakran találkozunk a nyári hónapokban. Ilyenkor a sok hideg ital, étel miatt többen kapnak a szájukhoz az erőteljes nyilalló fájdalomtól, amit akár utolsó jelzésként is értelmezhetünk: ideje lenne felkeresni a fogorvost, s kideríteni mit lehet tenni. Egyébként örömmel tapasztalom, hogy egyre több olyan páciensünk van, akik rendszeresen bejelentkeznek azért is, hogy csak vizsgáljuk át a fogaikat, ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e. Az szokták mondani, jobb, ha ilyenkor derül ki valami kis probléma és azt gyógyítjuk meg, mint ha már a kínzó fogfájás kergeti el őket hozzánk. Ez mindenképp dicséretes és előremutató gondolkozásra utal.” – mondta dr. Takács Dávid aki búcsúzásként még hozzátette: senki nem felejtse el betenni a bőröndbe a fogkefét és a fogkrémet, mert nyaralás ide vagy oda, fogat mosni naponta kétszer ajánlott!

Fotó: Depositphotos.com