Nyári frissítő: vigyázzunk magunkra, és ha kell, irány a nőgyógyász!

Havassy Anna Katalin Fotó: Ács Tamás
2024.07.09. 08:12

Kitört a nyár, készülünk a strandra, nyaralni, valahogy mindenki egy kicsit lazábban kezeli az életet. S mivel jól jön a felfrissülés a kánikulában, mi is úgy gondoltuk, hogy felelevenítjük a legfontosabb tudnivalókat a nyári higiéniáról és a szűrővizsgálatok fontosságáról. Szokás szerint dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász segítségét kértük.

„Az intim lemosók és a tisztítókendők hasznosak, utóbbi praktikus utazáshoz, munkahelyen is, különösen nyáron jöhetnek jól. Irrigálni, azaz a hüvelyt öblíteni szabad, de csak mértékkel! Heti egynél többször nem javasolnám, és mindenképpen savas oldattal. Fontos, hogy semmiképpen ne használjunk erre a célra tiszta vizet! Minden hölgynek pamut, jól szellőző fehérneműt javaslok. Kánikulában a felsőruházat is legyen lehetőleg szellős, lenge anyagból, a szűk, testhez tapadó nadrágokat jobb ilyenkor kerülni. Nyáron a menstruáció során igyekezzünk minél gyakrabban cserélni a betétet és a tampont!” – elevenítette fel a legfontosabb tudnivalókat dr. Börzsönyi Ágnes, majd azt is megkérdeztük tőle, mit tegyünk, ha érezzük, hogy valami nincs rendben odalent: viszket, ég, kényelmetlen és semmi sem jó…

„Ilyenkor vélhetően fertőzés áll fent, amely lehet bakteriális, gombás, vírusos, és egysejtűek, paraziták által okozott is. Ezek egy része szexuális úton terjed, míg mások a normál hüvelyflóra felborulása miatt alakulnak ki. Bizonyos esetekben vény nélkül kapható szerekkel próbálkozhatunk. Illetve egyszerűbb hüvelyfertőzések akár otthon is megoldhatóak irrigálással, különböző lactobacillus-tartalmú, hüvelyflórát erősítő készítményekkel. Ha a panaszok szűnnek, akkor valószínűleg jó volt a diagnózisunk. Vény nélkül gyakorlatilag gomba kezelésére szolgáló készítmények kaphatóak. Ha ez nem segít, nem hüvelygombánk volt, vagy pedig nem hatékony rá az adott készítmény. Nagyon nem lehet mellélőni, hiszen ha fennáll a panasz, úgyis orvoshoz megyünk. Magyarán, ha egy bakteriális fertőzést gombaellenes krémmel próbálunk kezelni, rontani nem fogunk a helyzeten, de meg sem oldódik a probléma. Rosszat akkor tehetünk, ha nem fordulunk orvoshoz a nem szűnő panaszokkal” – hangsúlyozta a doktornő, majd hozzátette:

„Alapesetben nyáron mindenféle higiénia hangsúlyosabb lesz, miért lenne ez másként az intim területeken? Kérdezzük bátran az orvosunkat, vigyázzunk magunkra, és akkor olyan nagy probléma nem lehet a nyár és a nyaralás során sem.”

Ha pedig a hajtós mindennapokban nem jutott időnk eljutni az évente javasolt szűrővizsgálatokra, akkor iktassuk be a szabadság alatt, mert akár életet is menthet egy idejében észrevett méhnyakrák.

„Napjainkban a nőgyógyászok egyik legfontosabb üzenete, hogy a hölgyek rendszeresen járjanak méhnyakrákszűrésre, mert életet menthet! Ugyanis ha időben diagnosztizáljuk, akkor megfelelő kezelést alkalmazva a legtöbb esetben teljes gyógyulást is elérhetünk. Szemléletes, hogy a méhnyakrák világszinten a 4. leggyakoribb megbetegedés és halálok a nőket sújtó rosszindulatú daganatok között. Viszont ott, ahol rendszeresek a szűrővizsgálatok, már az első tízben sem található. Szerintem ez azért elég jó motiváció arra, hogy mindenki végeztesse el a vizsgálatokat, akár a nyári szabadság alatt is” – zárta dr. Börzsönyi Ágnes.

Ha szeretne témát javasolni a “Négyszemközt a nőgyógyásszal” című rovatunkba, akkor kérjük írjon nekünk a [email protected] e-mail címre!