Növekvő rezsi: újra jöhet a vasárnapi boltzár!

Fotó: Zombai-Kovács Ákos
Zombai-Kovács Ákos
2022.08.31. 10:23

A megnövekedett energiaárak miatt ismét terítéken a vasárnapi boltzár. Ezzel kapcsolatban a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének álláspontja, hogy az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne, de a KASZ marad eredeti célkitűzésénél, hogy a hét hetedik napján délben húzzák le a rolót az üzletek. A Győr+ Médiának nyilatkozó szakszervezeti alelnök azt mondta: a munkavállalók mellett a munkáltatók is jól járnának a döntéssel.

A KASZ alelnöke arról beszélt, hogy felértékelődött korábbi célkitűzésük, miszerint a boltok zárjanak be délben vasárnaponként. A növekvő rezsiárak miatt ugyanis indokolt lenne már a teljes vasárnapi boltzár is, mondta a szakszervezeti vezető.

„Az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes boltzár is abszolút indokolt lehet, hiszen azzal, hogy ha egyáltalán nem nyitnak ki a boltok, jelentős rezsiköltséget takaríthatnának meg az üzletek – mondta Potyondi Antal.

A KASZ-nál nem szeretnék, ha kezdeményezésük politikai kérdéssé válna. Potyondi Antal kifejtette, több megkeresést is kaptak különböző pártoktól, de ők csak a munkavállalók érdekeit nézik. „Több párt is megkeresett bennünket, de mindegyiket elutasítottuk, nem akarjuk, hogy politikai kérdéssé váljon a vasárnapi boltzár” – tette hozzá a KASZ alelnöke.

A szakszervezet szeptembertől már nem csak online formában, de papíralapon is gyűjti a támogató aláírásokat a vasárnapi boltzárral kapcsolatban. A nyári szezont nehezen ugyan, de teljesítették a bolti dolgozók, igaz folyamatos volt a létszámhiány az üzletekben. „Diákok és visszadolgozó nyugdíjasok segítségével azért teljesítettük a nyarat, de nem volt könnyű, minden üzletben óriási a munkaerőhiány, az emberek vásárlási kedve pedig a magas árak ellenére sem csökkent a szünidei időszakban” – fogalmazott a szakszervezeti vezető.

A közelmúltban bruttó 3-400 ezer forintos fizetéssel is csábítottak a munkavállalókat egyes áruházláncok. A viszonylag jó bérek ellenére, továbbra sem túl népszerű bolti dolgozónak lenni. „Én magam sem tudom, miért nem vonzó boltban dolgozni, viszonylag jók már a béreink, igaz, egy kicsit nyugatabbra, Ausztriában alsó hangon másfélszeres fizetés várja a magyar munkavállalókat, ráadásul vasárnap nem is kell dolgozni – hangsúlyozta Potyondi Antal.

A KASZ tehát tovább küzd a legalább félnapos vasárnapi boltzárért, de ha elhúzódik az energiaválság, hamar életszerűvé válhat a teljes zár is a hét hetedik napján.