Közgyűlés

„Továbbra sem engedjük el a rászorulók kezét” – változik a bérlakások díja

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2022.11.29. 14:00

Szokásos, hóvégi közgyűlését tartotta a győri képviselőtestület a Városházán november 29-én. A napirendi pontok között szerepeltek a Győr-Szolt érintő kérdések, de a bérlakások helyzete és az adventi díszkivilágítás is téma volt.

Hirdetés

A kiküldött meghívó az előzetesen tervezett napirendi pontokkal ide kattintva érhető el. Tizenhat képviselő jelent meg a Díszteremben, dr. Dézsi Csaba András polgármester javaslatára két napirendi ponttal egészült még ki a lista.

A közgyűlést élőben közvetítették a polgármester Facebook-oldalán:

Az első napirendi pontban a katasztrófavédők idei évi tevékenységéről hallgatták meg a beszámolót a képviselők. Gaál László tűzoltó százados, a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség megbízott vezetője kiemelte: enyhe emelkedés figyelhető meg a tűzesetek számában (318 volt tavaly, míg idén eddig 326) és a műszaki mentésben is (590, illetve 614 eset), a katasztrófavédők egyébként feladatukat ellátják, felszereltségük megfelelő

Gaál László

. „A kiemelt számok szeptember végi adatok a tavalyi és idei évre vonatkozóan is, várhatóan átlagos évet zárunk” – emelte ki a szakember. Radnóti Ákos alpolgármester, Adyváros képviselője a beszámoló után szót kért, és rámutatott: kimagasló szinten végzik a munkájukat a győri tűzoltók, Adyvárosban pedig különösen fontos a tízemeletesek környezetében a gyorsaság és a jó munka, ezt a képviselő külön is megköszönte.

Radnóti Ákos

Bárány István és dr. Sík Sándor képviselők szintén kiemelték a katasztrófavédők nélkülözhetetlen munkáját.

A második napirendi pont az MVM ÉGÁZ-DÉGÁZ beszámolója volt. A beszámolóban Fábián János, a Földgázhálózati Zrt. győri kirendeltség-vezetője felhívta rá a figyelmet: jövőre két nagy rekonstrukció közül kell választania a társaságnak: vagy a Káptalandombon, vagy a József Attila utcában végeznek majd nagyszabású munkálatokat. Radnóti Ákos alpolgármester kért szót; a Kuopio-parki beruházás kapcsán voltak észrevételei a szolgáltató felé mint Adyváros képviselője, de biztatónak nevezte a társaság hozzáállását a környezeti helyreállítási kérésekhez.

A harmadik napirendi pontban a város költségvetési tervezetét módosították. Pollreisz Balázs jelezte, hogy szeretne egy kimutatást kérni írásban arról, hogy a városnak milyen kifizetetlen számlái vannak? Dr. Dézsi Csaba András jelezte, hogy az egyik számla a Volán felé áll fent, viszont a busztársasággal eredményesen tárgyaltak, és felülvizsgálják a helyzetet.

Dr. Dézsi Csaba András

A negyedik napirendi pontban a bérlakások helyzetét tárgyalták. A javaslatban szerepel, hogy 2016-ban változott utoljára a város tulajdonában lévő bérlakások díja, azonban a bérbeadó Győr-Szol kiadásai jelentős mértékben nőttek. A dr. Dézsi Csaba András által előterjesztett javaslat leszögezi: kiemelt figyelmet kell fordítani az alacsony jövedelműek támogatására, és az ő helyzetük javítására. Ismét Pollreisz Balázs kért szót, aki szerint a bérlakásban élők helyzetét nem szabad nehezíteni, majd egy novellát (Sánta Ferenc – Sokan voltunk – a szerk.) adott át a polgármesternek. A polgármester válaszában kiemelte: tudja, hogy darázsfészekbe nyúlt. De vannak olyan bérlakások, ahol szociális alapon laknak olyanok, akiknek a szociális helyzete ezt már nem indokolja, de megörökölték a jogot arra, ezzel pedig elveszik a helyet azoktól, akik ténylegesen rászorulók. A piaci bérleti díjhoz képest még mindig kedvezményes szintre emelik fel a díjakat – mondta dr. Dézsi Csaba András, aki azt is hozzátette: ezt szakértői javaslat alapján teszik meg.

Azokat az emberek támogassuk, akiknek nem jut szociális bérlakás, és kénytelenek négyszeres áron a piacon találni lakást maguknak – szögezte le a város első embere.

Balla Jenő is hozzászólt a témához: tud olyan példáról, ahol a külföldön lakó unoka örökölte a szociális lakást, de olyan eset is van, hogy az igénylő egyszerűen kiadja albérletként. Felül kellene vizsgálni a lakások helyzetét 2 évente – fogalmazta meg a képviselő a javaslatát. Szeles Szabolcs alpolgármester rámutatott: Pollreisz Balázs hatásvadász hozzászólása érdekes volt, de ezt a helyzetet régóta reformálni kellett. Négyezer bérlakás van a városban, ezek kezelése pedig a város felelőssége. A piaci ár negyedére emelik a díjakat, a szociális része a dolognak azonban nem sérül, erre megnyugtató választ tudnak adni – hívta fel az alpolgármester a figyelmet.

Radnóti Ákos és Szeles Szabolcs

Dr. Dézsi Csaba András rámutatott: ha nem a rászorulókat támogatják, az a rászorulók megalázása lenne. Radnóti Ákos hozzátette: az emberek nincsenek magukra hagyva, a díjakat átgondoltan emelik. Pollreisz Balázs ideje ugyan eddigre elfogyott, a polgármester még így is szót adott a képviselőnek, aki az inflációra hívta fel a figyelmet, ami mindenkit érint.

Balla Jenő ismét hozzászólt: szerinte egyedi elbírálás alapján kellene emelni a díjakat: mérjék fel, hogy melyik család tud emelt díjat fizetni. Dr. Dézsi Csaba András válaszában elmondta: logikus és érthető a javaslat, de a törvényi háttér nem enged ilyen elbírálást. Sok üres lakás van a városban, ezeket illetően készül már egy felújítási program is – árulta el a város vezetője. Éves szinten több mint 400 millió forintba került az a városnak, hogy a közös költséget fizette mindenki helyett, azok helyett is, akik nem szorultak rá erre – mutatott rá a polgármester.

Dr. Bakonyi Bernadett aljegyző is hozzászólt a témához: hiányolja, hogy sem Balla Jenő, sem Pollreisz Balázs nem beszélt arról, hogy az előterjesztés tartalmaz egy lakbértámogatás-emelést is. “Nem engedjük el a szociálisan rászorulók kezét” – szögezte le az aljegyző.

A képviselőtestület a vita után 12 igen, 2 nem, 2 tartózkodás mellett fogadta el.

Az ötödik napirendi pontban a lakásvásárlásnál befizetendő összegeket emelik, hiszen azok 2006 óta nem változtak, miközben az ehhez kapcsolódó költségek nagymértékben növekedtek.

A további napirendi pontokban szó esett még a temetők helyzetének rendezéséről, egy város tulajdonában lévő ingatlan eladásáról, de téma volt a Győr-Szol pénzügyi helyzete is. Ennek kapcsán Prédl Antal vezérigazgató elmondta: erőteljesen sújtja az a gazdasági helyzet a Győr-Szolt is, ami Európában kialakult az energiahordozók ára miatt. Ha kivonnánk a gázzal kapcsolatos kérdést, akkor a Győr-Szol helyzetében jelentős javulást láthatnánk – mutatott rá Prédl Antal.

Prédl Antal

Az ingatlaneladás kapcsán kisebb vita volt, de végül egyetértés alakult ki, hogy az érintett raktár (egy alagsori helység a Bisinger sétányon, amelyet a Magyar Vöröskereszt szeretne megvásárolni) jó helyre kerül.

A 18. napirendi pont után a polgármester zárt ülést rendelt el.

Ezt követően Pollreisz Balázs arról kérdezte a városvezetőt, hogy mi a helyzet a víziközmű szolgáltatással, illetve, hogy várhatóan hogyan alakul a győri közösségi buszközlekedés januártól. “A víziközművekkel kapcsolatosan Rácz Attila igazgató úrral közösen szoktunk tárgyalni. Nem változott a helyzet, az álláspontom változatlan, akkor tudunk lépni, ha tudjuk, hogy mi a helyes lépés. Gondos gazda módjára tárgyalunk, más városokkal is konzultálunk. Az, hogy nem hoztunk gyors döntést, az helyesnek bizonyult” – fogalmazott dr. Dézsi Csaba András.

A közösségi közlekedésre irányult kérdésre reagálva a polgármester elmondta, hogy Gulyás miniszter úrral, és a Volán vezetőségével is tárgyalt nemrégiben. “Az volt a kérésem, hogy országosan találjanak megoldást, hisz a legtöbb városnak ez a problémája. A tárgyalást követően írtunk is egy levelet Gulyás miniszter úrnak, amiben a számokról is tájékoztattuk. A buszvállalatnak van egy 380 millió forint érték körüli követelése, ezt mi nem ismerjük el. Ezt jelenleg is vizsgálják. Ám számításaink szerint van egy másfél milliárd forint értékű eltérés is az idei évre vonatkozóan, ez nyilván jövőre lesz vita tárgya. A Volán három javaslatot tett, ám én egyiket sem tartom megfelelőnek, ezért abban egyeztünk meg, hogy változatlan formában biztosítják a buszközlekedést januártól. De tárgyalunk tovább, nem kapkodunk, mert az rossz döntéseket hozhat, inkább most azon vagyunk, hogy az egyébként sem népszerű menetrendet ne romboljuk tovább” – ismertette álláspontját dr. Dézsi.

Végezetül az adventi vásár, az ehhez kapcsolódó díszkivilágítás került szóba Balla Jenő felszólalása után. A képviselő ugyanis úgy véli hiányzik a díszkivilágítás az ünnepi forgatagból.

“Én is szóvá tettem a kollégáknak, hogy kicsit diszkrét a díszkivilágítás. De ezt hívják pénzügyi fegyelemnek, addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér. Próbáljuk a nehézségek ellenére Győr város költségvetését egyensúlyban tartani. A másik kérésem korábban az volt, hogy ne bocsássunk el embereket. Ebben a helyzetben amikor megszorító intézkedéseket kell hozni, akkor kicsit fontosabbnak tartom ugyanis, hogy a munkahelyek megmaradjanak, minthogy Győr belvárosa UFO-leszállópálya legyen. Ez volt az elsődleges szempont” – emelte ki válaszában a városvezető. A polgármester ugyanakkor rámutatott, hogy ha összehasonlítják egyesek más városok díszkivilágítását, akkor a városok adósságállományát, a cégek likviditását is hasonlítsák össze. “Meglepő dolgokat fognak tapasztalni. Itt első a pénzügyi egyensúly, a második a felelősségvállalás a dolgozóinkért, s az, hogy az intézményeinket nyitva tudjuk tartani és örömet tudjunk okozni az előadásainkkal” – tette hozzá dr. Dézsi.

Radnóti Ákos alpolgármester a téma kapcsán kifejtette, hogy felesleges hangulatkeltés zajlik. Szerinte nem kell mindent kivilágítani, tudomásul kell venni, hogy sajnos energiaválság van. “Azt gondolom, hogy aki szeretné megtalálni, hogy Győrben hol tud meghitten készülni a karácsonyra, az meg fogja találni. Nem gondolnám azt, hogy minden létező fényt fel kell kapcsolni, most sajnos egy ilyen időszak van” – tette hozzá az alpolgármester.

Szeles Szabolcs vette át a szót, aki úgy fogalmazott, hogy óriási világválság közepén vagyunk, ezért ő maga nem tartja felelősségteljes gondolkozásnak azt, ha valaki egy ilyen időszakban arra áldoz ami nem a legfontosabb feladat. “Vannak kötelezően végrehajtandó és önként vállalt feladataink. Ez nyilván nem kötelező feladat, de nehéz döntés volt, sok tárgyalás előzte meg a döntésünket, hogy mit tegyünk egy ilyen nehéz helyzetben. Elképesztő számlák jönnek, elképesztő szorzók vannak az energiapiacon. Szűkült a mozgásterünk,  igenis felelősségünk a munkahelyek megőrzése, négyezer család függ ettől. A díszvilágítás akkora összeg lett volna, hogy idén csak szerényebben tudjuk biztosítani” – emelte ki az alpolgármester.

Végezetül dr. Dézsi számokban is ismertette a díszkivilágítással járó költségeket. 2021-ben a díszvilágítás 98 millió forintba került, az áramköltsége pedig négy és fél millióba. Ez utóbbi idén 11,5 millió lenne. A közvilágítás tavaly 398 millió volt a városban, az új számla már egymilliárdhoz közelítene. Ennek függvényében a polgármester kiemelte, szerinte fontosabb, hogy az embereknek megmaradjon a munkahelye és ki tudják fizetni a számláikat.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Hirdetés