Nemzetközi zsidótalálkozót tartanak Győrben

Venesz Klaudia Fotó: Vig Norbert
2024.07.05. 08:58

A zsidók deportálásának 80. évfordulója alkalmából rendezték meg a Zsidók Győri Gyökerei Világtalálkozót. Az emlékezéssel és programokkal teli sorozat egyik eseménye volt a polgármesteri fogadás, melyet a Városházán tartottak csütörtök este.

A világ minden tájáról, összesen 10 országból érkeztek a zsidó közösség tagjai, hogy ismét találkozzanak, vagy új ismeretségeket kössenek, meglátogassák a várost és annak zsidó emlékeit. Városnézéssel, múzeumlátogatással is készültek a szervezők, a rendezvény fővédnöke, dr. Dézsi Csaba András pedig állófogadáson köszöntötte a résztvevőket.

„Úgy hallottam, 15 országból érkeztek haza Győrbe. Azért mondom, hogy haza, mert az önök gyökerei itt vannak” – kezdte beszédét a polgármester. Visszaemlékezett a nyolcvan évvel ezelőtti sajnálatos eseményekre és kiemelte, hogy orvosként különösen fontosnak tartja az életet. „Az, hogy itt lehetünk most a városháza aulájában, azt bizonyítja, hogy az élet mindig utat tör magának és az életben bármilyen borzalom is van, mindig vannak túlélők.” A városvezető kiemelt feladatként kezeli, hogy elmeséljük az utánunk jövő generációknak a város történelmét akkor is, ha nemcsak szép, de borzasztó dolgokról is szó esik. „Azt kívánom, hogy ha elmennek haza, érezzék úgy, hogy a szívük egy kis darabja itt dobog a városunkban és törekedjenek arra, hogy visszatérjenek” – zárta gondolatait dr. Dézsi Csaba András.

Krausz Péter, Zsidók Győri Gyökerei Közhasznú Alapítvány elnöke, a találkozó főszervezője elmondta, hogy a programsorozatban „megemlékezünk a holokauszt nyolcvanadik évfordulójáról, eközben visszatérünk a gyökereinkhez, családjaink emlékéhez és a Győr életében egykor jelentős szerepet játszó, nagy elődökhöz.”

A város iparosodásához és társadalmi felépítéséhez a zsidó közösség 250 éven át hozzájárult, de a holokauszt ezt tragikus módon törte szét. A zsidó közösség ekkor teljesen megszűnt. „Győr ma tisztelettel emlékezik az elhurcolt és meggyilkolt polgárokra és a túlélőkre is, akik leszármazottai ma itt gyűltek össze. A héten lezajló találkozások alkalmat adnak párbeszédre, megismerésre, kommunikációra és elősegítik a társadalmi tolerancia erősödését” – tette hozzá a szervezet elnöke.

A rendezvény több szervezet kiemelt támogatását élvezi, Krausz Péter külön kiemelte a győri önkormányzat önzetlen segítségét és a Széchenyi István Egyetemet, valamint az Audi Hungariát is az egyéb vállalatok mellett.

A találkozó résztvevői a csütörtöki napot ismerkedéssel töltötték. Pénteken emlékkonferenciát és istentiszteletet tartanak, a hétvégét pedig többek közt városlátogatással, emléktábla-avatással, és emlékfa ültetésével töltik.

A Holokauszt emléknapján, április 16-án a Győr+ Rádió is megemlékezett az évfordulóról. Az adás visszahallgatható itt:

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos