Nemzetközi macskakiállítás Győrben

Németh Bolgárka
2022.10.15. 14:35

Kopasz, rövid vagy hosszú szőrű, kicsi, közepes és óriás. A laikusok számára mindössze ennyit lehet megállapítani a Nemzetközi Macskakiállítás különleges négylábúiról, ám ez a kérdés ennél sokkal összetettebb. A Molnár Vid Bertalan Művelődési Központba 2022-ben 12 országból érkezett közel 300 macska, melyekből húsz fajtát csodálhatnak meg szombaton és vasárnap a cicarajongók.

Hirdetés

 “Győr már a macskák városa, hiszen minden évben jövünk ide. Idén vannak Ukrajnából menekített macskáink és a Puha Praclik Cicamentő Egyesület is képviselteti magát.  Idén öt kategóriában bírálják a cicákat: rövid szőrű, hosszú szőrű,  fél-hosszúszőrű, keleti, orientális, de vannak még házi cicák is. A legérdekesebb a látogatók számára, hogy megismerkedhetnek a fajtákkal. Ha például valaki macska választás előtt áll, neki remek lehetőség a kiállítás. Internetről is lehet választani macskákat, de az élő, a személyes találkozásnak nincs párja, ráadásul ilyenkor saját szemével láthatja az állatbarát a macska habitusát és kézbe is foghatja. – mondta el a Győr Plusz Médiának Pál László, a Felis Hungarica elnökhelyettese, a kiállítás szervezője. 

A standoknál végighaladva a látogatók láthatják a cicák felkészítésének folyamatát is. Mukli Pálma és családja több versenyző cicát is hozott:

Most épp fésülöm, illetve előző nap mindig van egy fürdetés nekik, meg púderezzük is, hogy a szőr textúráját növeljük. Nekünk nagy részben rövid szőrű macskáink vannak, velük kedvesebb a feladat. Ariel viszont hosszú szőrű, egyéves múlt augusztusban, nagyon jól viseli a versenyeket: játszik, fekszik, dorombol. A többi macskával nem barátkozik, de békés, csendes temperamentumú cica, akivel szeretünk kiállításra járni. Ez már a tizedik számára, jól szereplünk vele általában. Az a cél, hogy a mostani hétvége után, ilyen fiatalon bajnok titulust kapjon.”

Stábunk a szőrös mancsok között egy rutinos tenyésztővel is találkozott. “Sziámi macskákat, orientális és cornish rexet hoztam erre a kiállításra. Szeretnénk győzni, mint mindenki, aztán majd eldöntik, ki lesz a legszebb. Én vagyok itt a matuzsálem tenyésztés szempontjából, 41 éve tenyésztek. Ő egy cinnamon teknőc point sziámi, remélem, hogy bajnok leszek vele és utána majd pároztatva lesz.”- nyilatkozta Németh László, tenyésztő.

Galéria: MekliZ Fotóstudió

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győr | #híradó | #kiállítás | #macskák |