Október 6.

Nemzeti gyásznap: Legyünk méltóak a hőseinkhez

Fotó: Marcali Gábor
Zombai-Kovács Ákos
2021.10.06. 13:17

Önmagunknak kell erősnek, elszántnak és hazánkhoz elkötelezettnek lenni ahhoz, hogy megőrizzük hagyományainkat, értékeinket, kultúránkat, amivel Európát és a világot gyarapítottuk. Ezt mondta az október 6-ai, az aradi vértanúk tiszteletére rendezett győri megemlékezés vezérszónoka. Dr. Dézsi Csaba András polgármester kiemelte, a haza jövője, amiért a vértank az életüket adták, rajtunk múlik. A rendezvény másik szónoka, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő pedig azt emelte ki, hogy október hatodika bátorít és ösztönöz, kiváló emberek áldozták életüket a nemzetért és Európáért.

„Magyarországon történelmünk során sok hóhér talált magának munkát, mégis kevésszer eszmélt fel a világ, ezért megtanultuk, hogy külső segítségre ritkán számíthatunk” – ezt mondta az október 6-a alkalmából rendezett győri megemlékezésen a polgármester. „Önmagunknak kell erősnek, elszántnak és elkötelezettnek lenni ahhoz, hogy megőrizzük hagyományainkat, értékeinket és kultúránkat, amivel Európát és az egész világot is gyarapítottuk” – tette hozzá dr. Dézsi Csaba András.

„Az aradi vértanúk közül sokan más nemzetek fiai voltak, mégis közös volt bennük, hogy a haza és a szabadság szeretetét mindannyian szolgálatnak tekintették” – fogalmazott a városvezető. „Szomorú nap október 6-a, mégis erőt adó, a haza jövője, amiért az aradi vértanúk életüket adták, rajtunk múlik, legyünk méltóak a hőseinkhez” – emelte ki dr. Dézsi Csaba András.

„A magyar történelem során sokszor gyászoltunk és gyászolunk ma, október 6-án is, mert 13 hazafit Aradon, gróf Batthyány Lajos miniszterelnököt pedig Pesten végezték ki” – hangsúlyozta a rendezvényen Simon Róbert Balázs. „Arad gyertyái napjainkig világítanak, a hősök élete és halála ma is példaértékű, október hatodika azoknak a hősöknek a tisztelete, akik megértették a kor, a pillanat feladatát és vállalták azt” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Október 6-a nem lesújt, megfélemlít, hanem bátorít és ösztönöz: kiváló emberek áldozták életüket a magyar nemzetért és egész Európa szabadságáért” – mondta Simon Róbert Balázs. „Igyekezzünk méltóak lenni az aradi vértanúkhoz” – zárta szavait az országgyűlési képviselő.

A beszédek után Mihályi Orsolya és Nagy Balázs, a Győri Nemzeti Színház művészei adtak rövid műsort, majd a megemlékezés zárásaként a város, a kormányhivatal, a történelmi egyházak, a fegyveres testületek, az egyetem, a pártok és szervezetek, végül pedig a győri iskolák helyezték el a megemlékezés virágait a Batthyány-emlékoszlop lábánál.

Fotó: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos