Erdély Ég és föld között című film bemutatója

„Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent…”

Győr+ Filmever Stúdió
2023.02.06. 13:25

Nekünk magyaroknak kevés oly fontos szeglete van a világnak, mint Erdély. E természeti csodákban páratlanul gazdag, egyedi népszokásokkal tarkított Kárpát-medencei régió nem csak történelmünk meghatározó szereplője, hanem személyes és egyben nemzeti identitásunk meghatározója is.

Erdély a trianoni békeszerződés óta Románia részét képezi, azonban továbbra is ezer szállal kötődik az anyaországhoz. Természeti csodái, zivataros történelmének emlékei, valamint szakrális helyszínei évente
milliókat vonzanak nemcsak a kis Magyarországról, hanem a világ minden táján élő magyar diaszpórákból. Erdély esetében fontos kiemelnünk, az etnográfiai sokszínűséget, mely jó például szolgálhat a különböző népcsoportok békés együttélésére, valamint az egymás tiszteletben tartására, a kölcsönös elfogadásra.

Magyarok, szászok, románok és még sorolhatnánk azokat az etnikumokat, melyek gazdagították Erdély és ezáltal évszázadokon keresztül hazánk történelmét, kultúráját is. Azonban, hogy a békés együttélés lehetősége a jövőben is megmaradjon és a régióban rejlő értékek tovább is gazdagíthassák Erdély földjét, fontos, hogy hazánkban és a világ más térségeiben is felismerjék és megértsék Erdély történelméből fakadó lényegi mivoltát.

E célt szolgálja a 2021-ben készült Erdély Ég és föld között című négyrészes ismeretterjesztő sorozat, melynek rendezői változatát láthatták azok, akik február 1-én ellátogattak az MCC győri képzési központjába. A film megtekintését követően pódiumbeszélgetés keretében pedig feltárultak a film készítésének titkai, valamint Erdély csodás világa.

Az eseményen több, mint százhúsz érdeklődő vett részt, akik az előadóknak az eseményt követően személyesen is feltehették kérdéseiket, megfogalmazhatták észrevételeiket. A film a Gyergyói-medencéből indulva bemutatta a székelység történelmi emlékeit, páratlan népszokásait. Az egykori székely székek világa még fel-fel elevenedik az építészeti emlékekben, a néphagyományokban, azonban fontos, hogy ezek a következő generációk számára is megmaradjanak.

A film során megfogalmazódik, hogy az erdélyi magyarság megmaradásának egyetlen záloga a magyar nyelvű oktatás biztosítása, és a magyar közösségek életben tartása. Így a fiatalok identitásában is megmarad az erdélyiség, magyarsághoz való tartozás élménye.

A pódiumbeszélgetés során Bárány Krisztián a film rendezője és forgatókönyvírója, valamint Barkó Ágoston bencés szerzetes, gimnáziumi tanár kifejtették, a legfontosabb, hogy az erdélyi népek megismerjék egymást és ezáltal egymás kultúráját tiszteletben tartva, békében éljenek egymás között.

A 21. században már nem a nacionalizmus által fűtött politikáknak kell “uralkodnia”, hanem az egymás elismerésén alapuló közös fejlődésnek, gazdagodásnak. Ehhez azonban szükséges a magyar fiatalok helyes nevelése és tanítása, valamint az Erdéllyel kapcsolatos ismereteik bővítése, melyek magyar identitásuk megfelelő alakítását teszik lehetővé.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. 2023. február 8-án 17.00 órakor kerül sor a következő rendezvényre, ahol Stephen Sholl az MCC Visiting fellow-a, illetve Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnök-helyettese fognak beszélgetni a “Magyarország a CIA nagyítóján keresztül – Hidegháborús akták feltárása” című előadáson.

Szeretettel várják az érdeklődőket!

Forrás: MCC

Kapcsolódó témák: #Erdély | #Győr | #MCC Győri Képzési Központ |