Hirdetés
Idősek Világnapja

„Nem öregszünk, amíg aktívak maradunk”

Fotó: O. Jakócs Péter
Szabó Csilla
2020.10.08. 18:20

Az Idősek Világnapja alkalmából a győri önkormányzat is köszöntötte a szépkorúakat és elismeréseket adtak át az idős közösségekben végzett példaértékű munka elismeréséül.

Hirdetés

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. Az idősödés a 60. életévben kezdődik, az időskort 75 éves kortól számítják. A WHO szerint 2000 és 2050 között a világ 60 év feletti népességének aránya 11-ről 22%-ra, lélekszámuk 605 millióról 2 milliárdra nő.

A gyorsan öregedő világban azonban az idős emberek munkájukkal, önkéntességükkel és a tapasztalataik átadásával segíthetik a fiatalabb generációt. Szeretettel és tisztelettel kell gondolni rájuk nem csak a világnap alkalmából, hanem egész évben is, hiszen ők a gondoskodásukkal, bölcsességükkel mindig rendelkezésre állnak és segítik a náluk fiatalabbakat is.

Hirdetés

Feladatunk, élhetővé, derűssé tenni a időskori éveket, támaszt nyújtani, hogy érezzék, nem hagyjuk magukra őket, fontos részei az életünknek. Szüleink és nagyszüleink mosolya és gondoskodása erőt sugároz felénk, kitartásuk felbecsülhetetlen.

„Városunkban minden évben kifejezzük hálánkat, megbecsülésünket azok iránt, akik a hosszú munkában eltöltött évek után köztünk töltik megérdemelt nyugdíjas éveiket. Tiszteletünk magában foglalja elfogadásunkat, támogatásunkat, szeretetünket és annak kifejezését, hogy társadalmunknak hasznos tagjai. Szükségünk van mindarra az élettapasztalatra, higgadt bölcsességre, amivel csakis az idősek rendelkeznek, a türelemre, az elfogadásra, ahogy tanítanak, nevelnek bennünket” – mondta köszöntőjében dr. Pergel Elza szociális területekért felelős alpolgármester hozzátéve, a fiatalság nem múlik el, ha nem akarjuk, ebben segít a győri önkormányzat az egész évet felölelő időseknek szóló programokkal és az idősügyi szolgáltatásokkal.

Kiemelte azt is, az önkormányzatnak azért van könnyű dolga, mert Győrben segítőkész, aktív nyugdíjas egyesületek és klubok tevékenykednek, akikkel közösen, harmonikus együttműködésben sokat tudnak tenni az idős emberekért.

Az alpolgármester Győr Megyei Jogú Város Polgármestere nevében elismeréseket adott át azoknak, akik idős közösségekben végzik áldozatos, példamutató és önzetlen munkájukat.

A Győri Városháza Ezüst Emlékérmét vehette át a Győri Polgári Nyugdíjaskör aktív szervezőjeként Csirszka Konrádné, Csendes Mihályné, a Szabadhegyi Nóta Klub, Gábriel Lászlóné, a Gyökerek Nyugdíjas Klub, Hamburger István, a Harmónia Nyugdíjas Klub tagja, Horváth István, a Győri Polgári Nyugdíjaskör egyik alapítója, Kulcsár Sándorné, a Győr-Moson-Sopron Megyei Pannon Nyugdíjas Egyesület ügyvezető elnöke, Séra János, a Szerencse Nyugdíjas Klub, Szabó Róbertné, a Napsugár Nyugdíjas Klub, Szabó Ferencné és Szabó Olga, a Győri Polgári Nyugdíjaskör tagja.

Szabó Róbertné a Napsugár Nyugdíjas Klubban végzett, sokoldalú, közösséget gazdagító, fáradhatatlan tevékenységéért részesült az elismerésben, örül, hogy a társai őt jelölték, húsz éve tagja a klubnak. „Segítettem, akinek szüksége volt rá, mindent megtettem, hogy jó közösség alakuljon ki a korombeliekkel.”

Hamburger Istvánt, a Harmónia Nyugdíjas Klub tagját sokoldalú tevékenységért jelölték. „Nagyon jó érzés egy közösség része lenni, beszélgetünk, programokat szervezünk és ezáltal összetartozunk.”

Csendes Mihályné, a Szabadhegyi Nóta Klub aktív nyugdíjasa, az idősek érdekében végzett példamutató és önzetlen munkáját ismerték el. „Az éneklés a mi szívet melengető programunk, hetvenen vagyunk a klubban, összejövünk és dalolunk, mindenki a saját kedvencét hozza az alkalmakra, amit előad a többiek előtt. A járvány miatt erre most sajnos nincs lehetőség, vigyázni kell magunkra. Mivel házi betegápolást is vállalok, négy idős beteget gondozok, védeni kell magamat és őket is a vírus ellen.”

Televíziós szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Győri önkormányzat | #híradó |
likeold
a fb oldalunkat