Ünnepség

Nem merülhetnek feledésbe a hősök

Fotó: Marcali Gábor
Garamvölgyi Imre
2021.05.28. 11:52

Hősök napi megemlékezést tartott Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Radó-szigeti Hősi emlékműnél péntek délelőtt. Idén nemcsak a háborúkban elesettek, hanem a másfél éve húzódó Covid-járvány ellen harcoló hősök előtt is fejet hajtottak a jelenlévők.

„Ne engedjük feledésbe merülni azoknak az emlékét, akik életüket adták a hazáért, vagyis értünk, a ma élőkért, a szabadságunkért” – kezdte ünnepi beszédét Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere, aki kiemelte, hogy szűkebb hazánk, Győr történelme is számos hősies pillanatot rejt. Városunk hősei közül kiemelte Apor Vilmos püspököt, aki saját testével védte a nála menedéket keresőket. Megemlítette, a győri vár 1598-as visszafoglalóit is, akik máig ható dicsőséget hoztak a Rába-parti városnak.

A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott a térség két országgyűlési képviselője, Simon Róbert Balázs és Kara Ákos is.

Fotó: Marcali Gábor

Mindketten hangsúlyozták, illő fejet hajtani az ünnepi alkalomból mindazok előtt, akik emberfeletti erőfeszítéseket tettek az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány megfékezéséért.

A Hősök napi megemlékezést koszorúzás zárta, az emlékmű talpánál városunk vezetői, országgyűlési képviselőink, a rendvédelmi szervek, valamint a hagyományőrző vitézi rend képviselői helyezték el a megemlékezés virágait.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

A hősökre emlékeztek a Napóleoni emlékműnél is, ahol Diligens Tibor, a terület önkormányzati képviselője, valamint hagyományőrző csoportok hajtottak fejet, s fektették le koszorúikat az emlékmű lábánál.

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #hősök | #megemlékezés |