Összefogásra, kreativitásra és kitartásra van szükség

„Nem lesz könnyű évadunk”

Földvári Gabriella
2022.08.23. 17:50

A keddi évadnyitó társulati ülésen, amelyet már az összefogás jegyében, közösen tartott a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett társulata, szó volt a következő időszak gazdasági nehézségeiről, a tervezett premierekről, és bemutatták az új tagokat is. Kiderült, a társulatok különböző akciókkal igyekeznek megtartani közönségüket.

Hirdetés

Dr. Pergel Elza alpolgármester a művészeket köszöntve hangsúlyozta, hálás, azért, hogy az intézmények felett óvó- védő szárnyakat és segítő kezet tud biztosítani a város nevében. Nem titkolta, nehéz időszak előtt állunk.

„Meg tudjuk-e valósítani azokat az álmokat, amelyeket önök megterveztek? Tudjuk-e garantálni azt a nyugalmat, békét, ami ahhoz kell, hogy a színház működjön? Mi, politikusok érezzük, elemezzük, majd alakítani próbáljuk a világ folyását. Önök pedig csodává teszik, színesítik, megédesítik és szebbé teszik a világot. Önök az előadásaikkal töltést adnak az embereknek ahhoz, hogy átvészeljük a nehéz időket. Kívánom, hogy az évad sikeres legyen, és telt házzal menjen!” – fogalmazott az alpolgármester.

Velekei László, a Győri Balett igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy kinevezése óta a harmadik évadnyitón kell azt mondania, „nem lesz könnyű évadunk”. Éppen ezért az évadtervezést három pillére helyezte: a művészetük megőrzésére, a közönség megóvására és a munkahelyük megtartására.

Hiszek a társulatban, abban, hogy együtt képesek leszünk megoldani a jövő nehézségeit, problémáit. Hiszem, hogy a mozdulatnak, a szónak lesz ereje” – emelte ki a balett-igazgató. Velekei László bejelentette: a színház és a balett közös akciójában, a bérletes előadásokra, az előadás előtt egy órával mindenki annyiért válthat jegyet, amennyi módjában áll.

Az igazgató gratulált Krokker András világosítónak, aki Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetésben részesült, nemzeti ünnepünk alkalmából. Majd bemutatta a társulat új tagjait: Jónás Zsuzsa művészeti asszisztenst, balettmestert, Nagy Franciska Eszter, Tran Viktória, Borna Cicak táncművészeket, Pongrácz Bálint világosítót és Szalkay Gergő hangosítót.

A Győri Balett Stúdiójában Wobbel Yogát tart Engelbrecht Patrik magántáncos, a MiniBalettet Szalai Judit magántáncos vezeti. A gyerekek láthatják a Kippkopp és Tipptopp, a Kippkopp karácsonya, a Maszkabál előadásokat. Szombaton lesz a Max és Móric című darab premierje Kiss Tünde színművésszel. A Kisfaludy teremben az ifjúsághoz szólva kamaraprodukciókat mutatnak be: Antigoné, Ne bánts! Egy lépéssel közelebb szerepel a műsortervben. Az évad második felének premierje a Julie kisasszony lesz. Repertoáron marad: Chaos, The Waves, GisL, Romance, One way to Heaven Movements to Stravinsky, Mimi, Anna Karenina, A skarlát betű, Antigoné.

Október 28-án mutatják be Velekei László koreográfiáját, a Peer Gynt, tavasszal pedig a Négy évszak című produkciót a Liszt Ferenc Kamrazenekarral. A Győri Balett az évadban fellép Bécsben, Budapesten, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón, Kassán, Pozsonyban, valamint Columbiában.

Bakos-Kiss Gábor a Győri Nemzeti Színház igazgatója köszöntőjében először arról beszélt, hogy nincs még egy olyan színház hazánkban, amely mindhárom nagy fesztiválon ott volt: a Thália fesztiválon, a Gyulai Várszínház fesztiválon, pénteken pedig a nyíregyházi Vidor fesztiválon is tartanak előadást.

„Most arra kell felkészülnünk, hogy kreatívaknak kell lennünk, támaszkodnunk kell egymásra és mindig át kell lépnünk azon a bizonyos folyón, amikor odaérkezünk” – emelte ki a színház igazgató a következő évad nehézségeiről szólva.

A Győri Nemzeti Színház idei évadának első premierje Molière vígjátéka A képzelt beteg lesz szeptember 30-án Zakariás Zalán rendezésében, melynek kedden kezdődtek az olvasópróbái. Elhalasztják viszont a novemberre tervezett bemutatót Friedrich Schiller: Ármány és szerelem című romantikus drámáját. A fiatal ukrán rendezőnek és díszlettervezőnek hazájában kell most helytállnia. Helyette Tamási Áron az Énekes madár című szerelmes játékát mutatják be novemberben a nagyszínpadon. Decemberben egy családi musical, az Oliver! várja a színház rajongókat. 2023 január végén Verdi Rigoletto-ját állítják nagyszínpadra, márciusban az operett kedvelők Lehár Vígözvegy-ét láthatják, hallhatják, majd áprilisban Móricz Zsigmond Barbárok című művét állítják színpadra.

A Kisfaludy teremben szeptemberben az Esőember című drámát mutatják be, majd jövő év januárjában a Mindenkinek mindene – Apor Vilmos életrajzi drámáját nézheti meg a közönség. Az előadás szövege már megjelent könyv formában is. A Sulibérletben a diákok Tom Sowyer kalandjait, a Jakabak című darabot a társulat legfiatalabb tagjának, Móczár Bencének a rendezésében, valamint Kszel Attila rendezésében a Hanyistókot láthatják.

Szeptember 18-án nyílt napot tart a színház, a meglepetés esti koncertre a bérletvásárlókat várják, árulta el Bakos-Kiss Gábor. Az évad végén pedig megrendezik az I. Győri Duna Összművészeti Fesztivált, melyre hét város társulatát hívják meg a Duna mellől – jelentette be Bakos-Kiss Gábor.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Hirdetés