Hirdetés
Alpolgármesteri vizit

„Nekünk az ember, a család a legelső”

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2022.06.30. 08:55

Az alpolgármesteri vizit csütörtöki vendége dr. Pergel Elza volt. A Győr+ Rádió reggeli műsorában szó esett arról, ki mennyi időt töltött el egy munkahelyen, hogy lehet kikapcsolódni és több aktuális téma is előjött.

Hirdetés

A Győr+ Rádió ma reggeli egyik kiemelt témája az volt, vajon ki mennyi időt is töltött el eddig egy munkahelyen. A Facebook oldalra számos komment érkezett ezzel kapcsolatban, így Zsuzsi, Roland és Sanyi nem hagyta ki a lehetőséget, hogy dr. Pergel Elzát is faggassa egy kicsit a témában. Kiderült, hogy alpolgármester asszony 22 évet töltött ügyvédként saját praxisában, s jogi pályája során számos felkérést kapott, így például Bábolnán is dolgozott vezető jogászként.

„A mi korosztályunknál még dicsőség volt, ha valaki minél több időt eltöltött egy munkahelyen. Hogy ezt a vállalat is elismerje, létrehoztak különféle elismeréseket, amelyek a kerek évfordulókon kaptak a munkavállalók. A mai világ azonban már nem erről, hanem sokkal inkább a „ki kell próbálni magunkat valahol” felfogásról szól. Ha pedig nem tetszik az adott munka, akkor tovább kell lépni, megpróbálni valami újat. Az ilyen típusú embereket régen vándormadaraknak hívták, napjainkban azonban ez már teljesen elfogadott, és nincs is ezzel semmi baj. A munkám megszállottja voltam az egyetem után, nagyon jól éreztem magam főállású jogászként és ügyvédként is. Mindenhol más volt a feladat, én pedig élveztem minden felkérést, kihívást.” – mesélte dr. Pergel Elza.

Tomboló kánikula lévén a nyaralásról is szó esett, így dr. Pergel Elza erről is őszintén beszélt: „Elég nehezen kapcsolom ki magam, ez be kell valljam. A pályám során sok-sok olyan ügyem volt, amelyek folyamatosan foglalkoztattak. Ezért is mentünk inkább mindig külföldre a családdal ha megadatott, mert akkor nehezebben értek utol, s talán nem gondoltam annyit az alperesekre, a felperesekre, a bírókra, az ügyiratokra és így tovább. A legutóbbi nyaralásom sikerült úgy, hogy azt hiszem tényleg kikapcsoltam mindent és teljesen feltöltődtem. A tengeren voltunk és egyáltalán nem volt wifi, mobilnet, így tényleg senki sem ért el. Ha én is médiában dolgoznék, biztos hogy függő lennék a közösségi médiától, de nem így dolgozom. Én még abban nőttem fel, hogy jól esik egy könyvet elolvasni, vagy lapozgatni egy újságot. Félre tudom tenni tehát a telefont, a számítógépet. Most nem volt tényleg semmi hírforrásom, így tudtam gyönyörködni mondjuk a sirályokban, a gyönyörű épületekben, észrevettem apróságokat is és tényleg nagyon kikapcsoló és kellemes volt.”

Hirdetés

Kicsit komolyabb témák felé kanyarodva előjött a gyermekek fotózása az óvodában, iskolában, vajon mit lehet hivatalosan és mit nem. Az apropó egyébként egy hajnali telefon volt, amelyet dr. Dézsi Csaba András polgármester intézett dr. Pergel Elza felé. A téma pedig a fent említett fotózási anomália volt, ugyanis egy szülő elég nyomatékosan jelezte: nem szeretné, ha gyermeke szerepelne az óvodai ünnepségeken készült fotókon, s eleve, miért is fényképezhetnek egy oktatási intézményben gyermekeket?! Alpolgármester asszony őszintén elmondta, a jelzés még annyira friss, hogy nem állt módjában utánajárni, ám ezt az rádiós vizit után haladéktalanul megteszi. Annyit mindenesetre leszögezett, hogy ha profi fotósok készítenek fényképeket az önkormányzat fenntartása alá tartozó oktatási intézményekben, abban az esetben mindig előre megkérdezik a szülőket, hogy engedélyezik-e elkészíteni és felhasználni azokat a fotókat, amelyeken a gyermekek tulajdonképpen mint közszereplők látszanak. Természetesen ezek nem a beállított hivatalos portréképek, azok teljesen más megítélés alá tartoznak.  

„A jelzés szerint egy szülő panasza miatt harminckét óvodánkban tiltotta be a főosztályvezető asszony a bármely nemű fotózást.  Ez így nem megoldás, s ennek utána kell járni minden részletre kiterjedően. Ezeket az esemény és rendezvényfotózásokat továbbra is fényképezni kell a megítélésem szerint, hiszen szép emlék a szülőknek. Aki pedig nem szeretné, hogy szerepeljen a csemetéje bárhol is, az jelezze mindenképp a megfelelő helyen, s ennek tudatában járnak majd el a fotósok, az intézményvezetők ás az óvodapedagógusok is. Néhány szülő kérése miatt nem vehetjük el a lehetőséget és az örömöt a többiektől. Meg fogjuk oldani ezt a kérdést még a mai napon. Nekünk az ember, a család a legelső.” – jelentette ki mosolyogva dr. Pergel Elza.

S ha már az óvodák és az iskolák kerültek szóba, elhangzott, hogy a nyári szünidő alatt is tartanak ügyeletet az intézmények, a nyári bezárásokról pedig időben értesítették a szülőket, mindenki fel tudott készülni rá. Fontos megemlíteni, hogy egy ügyeleti napon kevesebb szakemberre van szükség, így természetesen az óvoda- és az iskolapedagógusok is elmehetnek szabadságra.

Elhangzott, hogy holnap lesz a Semmelweis-nap, s ezen alkalomból számos elismerést nyújtott át a város az arra érdemes szakembereknek még szerdán. Ezzel kapcsolatban dr. Pergel Elza elmondta:  

„Az egészségügyben és a szociális szférában napról-napra a legnagyobb kihívásokkal szembesülnek a szakemberek. Minden nap helyt kell állniuk és maximálisan teljesíteni, emberileg és szakmailag is. Csak elismerést érdemelnek a teljesítményükért. Viszont az észrevettem tegnapi kitüntetések átadásakor is, hogy mindkét szakma egy kissé elnőisedett, így szeretném, hogy a férfiak is ismét felfedezzék  maguknak az egészségügyet és a szociális szférát. Szép hivatás, s aki velünk volt tegnap, láthatta, milyen csodákat lehet ezeken a területeken elérni. Az ünnepségen ugyanis részt vettek ápoltak is, akik egy nagyon megható előadást mutattak be számunkra. Különleges és megindító pillanat volt, amelyért mindenkinek érdemes dolgoznia.” – zárta az aktuális alpolgármesteri vizitet dr. Pergel Elza.  

likeold
a fb oldalunkat