Dr. Feller Gábor pszichiáter, farmakológus, addiktológus, osztályvezető főorvos jegyzete a Győr+ Médiának.

Ne menjünk be a zsákutcákba!

Illusztráció: Győr+ Archív
Dr. Feller Gábor
2020.04.25. 13:18

Az elmúlt héten naponta nőtt a pszichiátriai osztályos felvételek száma. Igazolódott, hogy a jelenlegi körülményeket nehéz bírni, elviselni, a problémákat megoldani.

Az egészségügy fel van készülve a fertőzésre, képes annak leküzdésére. A kórház működésére jellemző a felkészültség, minden szakma erre koncentrál. De a pszichiátria mindig kilóg a sorból. Különleges a mi szakmánk, szívszorító esetekkel foglalkozunk sokszor.

Ne forduljunk önmagunk ellen!

A legjellemzőbb tüneteket három csoportba tudom sorolni.

Az egyik, ami a befordulást, az egyedüllétet jellemezi. Ezek feldolgozásának hiánya elkeseredést, szorongást, depressziót okoz. A hírekből csak a legrosszabbat halljuk, a TV- ben csak a lélegeztető gépen önmagamat látom! Szorongás, elkeseredés, kialvatlanság, sírás. A végén a súlyos döntés a rengeteg gyógyszer bevétele öngyilkossági szándékkal. Ez mondjuk ki, hogy a legrosszabb út, a temetőbe vezet.

A második szintén a szorongás fokozódását jelenti, de a szenvedést az alkohollal próbálja enyhíteni. Ez viszont zsákutca, nehéz megfordulni, de ha tovább haladunk, a vége a részegség, alkoholfüggőség, a delirium tremens.

Dr. Feller Gábor
Fotó: Marcali Gábor

A harmadik a túlérzékenység miatti agresszivitás. Idegesség esetén sokkal inkább “felkapjuk a vizet”, de nem a sört, hanem a fegyvert. Volt betegem, aki apró dolgon összeveszett a társasházban a szomszédjával, és késsel rontott rá. Nem lett belőle halál, de a rendőrség szállította el, feljelentés történt, bírósági eljárás lesz belőle.

Alkohollal csak a kezünket fertőtlenítsük!

A felsorolt betegségek már a járvány miatti elkeseredés bizonyítékai. De mindent meg lehet-, és meg is kell oldani. Mert a koronavírus az esetek többségében 10 napos lázat, köhögést okoz. Természetes, hogy vannak súlyosabb szövődmények, de ne arra koncentráljunk. Azt majd megoldják az egészségügyi dolgozók, a kórházak erre fel vannak felkészülve.

Ha a fertőzésben csak a legrosszabbra gondolunk, akkor elkeseredünk, a végén még a halált is jobbnak látjuk. Ne engedjük se magunkat, se másokat a temető felé, vagy a zsákutcába hajtani. A vitás helyzetek agresszív megoldásával a szomszédot is kikészítem, magunknak is veszély okozok. Sokkal súlyosabb következményei lesznek, mint a vírusnak.

Fotó: Pixabay

Én nem akarom a fertőzést bagatelizálni. De itt a pszichiátrián látjuk, hogy a félelem veszélytől sokkal súlyosabb következményeket okozhat. Pedig a döntés a mi kezünkben van.

Ha szomorú vagyok, próbálok a szépre gondolni. Ideges vagyok? Ne gyógyszerrel, vagy alkohollal nyugtassam. “Kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét”. A tabletták használata csak szakember javaslata alapján történhet. Az alkohollal most inkább csak a kezünket fertőtlenítsük!

Tudunk mi még közösen kacagni!

Ne gondoljunk a legrosszabbra. Beszélgessünk rokonokkal, ismerősökkel, szomszédokkal. A társasházban is meg kell találni a közös témát. Ne a rosszról beszéljünk, hanem olyanról ami mindenkit érdekel. Lehet ez sport, zene, horgászat, főzés, varrás, divat. Bármi, csak vezessük le a dühöt.

Itt a pszichiátrián nem csak a súlyos következményekkel akarok találkozni. Én akkor vagyok a legboldogabb, ha valaki nekem panaszkodik, és meg tudom vigasztalni. Képesek vagyunk megtalálni a közös megoldást. Sírjunk közösen, utána mosolyogva fogunk kacagni.

Mert már KÖZEL A CÉL, és visszatér a legmagasabb ajándék, az EGÉSZSÉG!

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Szemszög |