Hirdetés
A Bajnok utca nem surranópálya!

Ne legyenek drága kanyarok!

Fotó: HAK
Havassy Anna Katalin
2020.09.28. 06:27

A kötelező haladási irányt jelző tábla már lassan egy éve került ki Győrben, a Szent Imre út és a Bajnok utca kereszteződéséhez. Sokan azonban még most sem követik a tábla utasítását, s ezt a döntést leginkább a pénztárcájukon érzik meg.

Hirdetés

A Szent Imre útról köztudott, hogy nagy forgalmat bonyolít le, a hétköznapokon, de hétvégén is. A legkritikusabbnak nevezhető a reggel 6.30-8.30 közötti időszak, amikor az emberek munkába sietnek, vagy éppen a gyermekeket viszik az iskolába.

A József Attila utca végén található körforgalom ilyenkor sokszor megfogja a sort. A városba igyekvő, helyismerettel rendelkezők pedig jobbra kis ívben lekanyarodva, a Bajnok utcán végighaladva igyekeznek kikerülni a dugót. Csakhogy ezt már lassan egy éve nem tehetnék meg, persze ha követnék a KRESZ szabályait.

Hirdetés

„Lakossági bejelentésre került ki a tábla a Szent Imre út mellé, amely a kötelező haladási irányt jelöli – kezdte a Győr+ Média érdeklődésére Böröcz Péter rendőr alezredes, a Győri Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

„Ez azt jelenti, hogy a sofőrök nem kanyarodhatnak le a Bajnok utcára, egyenes haladhatnak csak tovább. A Bajnok utca nem alkalmas a nagy forgalomra, családi házas övezet, a lakók panaszkodtak a zajra, a megnövekedett légszennyezettségre.”

Az alezredes arról is beszélt, bár igaz, hogy a tábla kikerült, a lakosok mégsem tapasztaltak javulást, így rendszeresen a rendőrség segítségét kérik. A járőrök pedig a bejelentésre reagálva gyakran ellenőrzik a problémás kereszteződést, s a tapasztalatok azt mutatják: temérdek büntetést kell kiszabniuk a szabálytalankodókkal szemben.

„Ha a rendőrök észlelik a szabálysértés, minden esetben intézkedés alá vonják a járművezetőket és kötelező haladási irány jelzőtábla figyelmen kívül hagyása miatt indul ellenük eljárás. Ez pedig a szabályok szerint fix bírsággal jár és 4 büntetőpontot is vont maga után. – részletezte a közlekedési osztályvezető.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a figyelmetlenség miatti, vagy a tudatos szabályszegés egyaránt 50 ezer forinttal és 4 büntetőponttal terheli meg azt elkövetőjét.

Pontosan ugyanannyi, mintha a piros lámpán hajtottak volna át a sofőrök. Lehet vitatkozni, hogy igazságos-e a büntetési tétel vagy sem, a jogalkotók azonban ezt a szabályt hozták meg, a rendőröknek pedig az feladata, hogy betartassák azt.

Egy nagyon egyszerű döntést hozhatunk meg annak érdekében, hogy ne rövidüljünk meg ezzel a jelentős pénzösszeggel: figyeljük az út melletti jelzőtáblákat, legyünk türelmesek a reggeli dugóban, s tartsuk be a szabályokat. A Bajnok utcát jobbra kis ívben pedig egész egyszerűen felejtsük el, hiszen mindenkinek jobb lesz így.

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #112 | #Győr+ TV | #közlekedés | #rendőrség |
likeold
a fb oldalunkat