Hirdetés

Ne égess, inkább apríts, készíts mulcsot!

Fotó: Vig Norbert
Kárpát Zsolt
2022.05.03. 17:59

A Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete látványos bemutatóval hívta fel a kerttulajdonosok figyelmét arra, hogy a növényi hulladékot ne égessük, hanem abból készítsünk faaprítékot.

Hirdetés

Győrben a Városházával szemben lévő szökőkútnál demonstrálták az égetés káros hatásait a kertbarátok.  Az akció során ugyan tüzet nem lehetett gyújtani, de a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság füstgépével és a tűzoltók segítségével szimbolikusan, megjelenítették a káros anyagokat.

A füstölés közben Nagykutasi Viktor a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének elnöke, egy aprító géppel pillanatok alatt feldolgozta a kerti hulladékot. A létrejött anyagot sokféleképpen lehet hasznosítani.

Hirdetés

„Ezzel a bemutatóval azt szerettük volna szemléltetni, hogy a kertben keletkezett fásszárú növényi nyersanyagot nedvességtartalma miatt nem lehet rendesen elégetni. Jobban járunk, ha egy aprító segítségével „ledaráljuk” a felesleges hulladékot. Ezt az anyagot használhatjuk a magaságyás legalsó szintjének a feltöltésére. De komposzt készítésére is kiválóan alkalmas az apríték, Sőt az utóbbi időben a „mulcsolás” is divatba jött. A mulcs remek talajtakaró, meggátolja a gyomosodást, és locsolni is kevesebbet kell.” – mondta el a helyszínen Nagykutasi Viktor, aki hozzátette a győri kertbarátok szinte már teljesen elfelejtették, az „égetést”.

Az aprítással, komposztálással és mulcsolással nem csak a környezetünket védjük, de sok energiát és pénzt is megtakaríthatnak a kiskert tulajdonosok.

likeold
a fb oldalunkat