Navracsics Tibor: Győr fontos része a területfejlesztésnek

Pécskai István Fotó: Ács Tamás
2023.01.13. 12:15

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá Győrben hat vármegye kilenc kamarájának vezetője és dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A megállapodásban résztvevők között van a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amelynek elnöke, Pintér-Péntek Imre látta vendégül az érintetett szervezetek vezetőit.

Hirdetés

Az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna lényege, hogy az illetékesek a jövőben a nagy városkörzetekre fókuszálnak, ami a területfejlesztéseket illeti. Mindebben pedig Győrnek kiemelt szerepe lesz.

,,Azt szeretnénk, ha aktívabb és intenzívebb lenne az eszmecsere a megyei kamarák és a területfejlesztési minisztériumhoz tartozó egységek között. Ezzel tulajdonképpen az a célunk, hogy az egész fejlesztés területileg megalapozott legyen, s különböző térségek eltérő igényei megjelenjenek az országos tervekben is” – fejtette ki Navracsics Tibor.

A területfejlesztési miniszter azt is elmondta, melyek lesznek az első lépések a projektet illetően.

,,Az első a konferenciák és a konzultációk időszaka, majd pedig következik a fejlesztési területek összeállítása. Ebből építenénk fel aztán az országos fejlesztési tervet. Az a célunk, hogy az európai uniós források hasznosítása során már figyelembe tudjuk venni az egyes térségek érdekeit és szükségleteit. Ennek megfelelően egy érzékenyebb, a helyi problémákra jobb és hatékonyabb választ adó finanszírozási rendszert alakítsunk ki” – tette hozzá a miniszter.

Navracsics Tibor arról is beszélt, Győrben melyek a legfontosabb területfejlesztési teendők.

,,Az egyik legfontosabb teendő, ha már a kamaráról és a gazdasági életről van szó, a munkaerő megtartása. Emellett megfelelő gazdasági környezetet kell biztosítani, fontos az infrastrukturális fejlesztések végrehajtása. Mindez lehetővé teszi, hogy Győr a Budapest–Pozsony–Bécs háromszögben meg tudja tartani a pozícióit. Nyilvánvalóan erre épülnek az itteni tervek is, és ezt próbáljuk segíteni az itteni közösségek támogatásával” – fogalmazott Navracsics Tibor.

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke büszke rá, hogy Győr adhatott otthont a stratégiai partneri szerződés aláírásának.

,,Mindegyik megye és kamara úgy kezeli a másikat, hogy egyenlő partnerek vagyunk. Ennek ellenére a fontosabb eseményeket sikerült Győrbe hozni. Azért került sor erre a rendezvényre a Széchenyi István Egyetemen, mert az egész területfejlesztési gondolatiság három-négy évvel ezelőtt innen indult, és kultikus helynek tartjuk az intézményt ebből a szempontból is” – mondta a kamara elnöke.

Pintér-Péntek Imre hozzátette, mindent elkövetnek, hogy a tehetséges és szorgalmas embereket, a jó munkaerőt idehaza tartsák.

„Általános szerződést írtunk alá, ebből azt valósítjuk meg, amit a mindennapokban meg fogunk tenni. A megállapodásban nincs összeg és határidő. Egyetértünk abban, hogy a gazdaságpolitikának a területfejlesztési politika részévé kell válnia. Ennek keressük a kulcsait. Győr-Moson-Sopron megye egy meghatározó régió. Meg kell akadályoznunk, hogy a megyében élők Ausztriában és Szlovákiában dolgozzanak. Olyan munkakörnyezetet kell teremtenünk, hogy itthon tudjuk tartani a tehetséges és szorgalmas embereket. Fontos, hogy ne csak a GDP-vel, hanem az emberek boldogságfaktorával is foglalkozzunk” – hangsúlyozta a kamara elnöke.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #iparkamara | #területfejlesztés |