Hirdetés
10 millió fa mozgalom

Narancseper fa lesz az első Győrben

Fotó: Májer Csaba József
Győr+
2019.10.14. 07:35

Győrben is kihajtott a „10 millió Fa” mozgalom, és az első, összefogást jelképező narancseper fát a tervek szerint a Széchenyi István Egyetem könyvtára és a Menedzsment Campus közötti területen fogják elültetni novemberben. Nem messze a korábban itt gyökeret eresztő világbéke fától. Az egyetem kapuja, ahol a város és a campus összeér, éltető táptalajt adhat a facsemetének. A jövőnek ültetik, bízva abban, hogy egészségesen kiterebélyesedhet.

Hirdetés

Magyarországon mindenkinek lehet „saját” fája, aminek gondját viselheti. „Minden itt élő ember ültessen vagy kapjon egy új fát. Kapjon esélyt az éltető levegőre, az oxigénre, a szén-dioxid mérséklésére. Ezen túlmutató célunk pedig közösen gondolkozni azon, hogy milyen új egészségesebb, okosabb, a Föld természetéhez s talán az ember eredendő természetéhez is jobban igazodó életet szeretnénk hosszútávon kialakítani magunknak” – írták a mozgalom Facebook oldalának köszöntőjében.

A Bojár Iván András művészettörténész, építészkritikus által augusztusban indított kezdeményezés nagyon hamar terebélyesedni kezdett. „Egészen magával ragadó és meseszerű a legutóbbi pár nap. Egy szűkebb ismeretségi körnek szóló poszt, mint a palackból szabaduló szellem, kiáradt, szétterjedt a közösségi oldalon, eljutott olyanokhoz is, akikkel semmi dolgunk nem volt eddigi életünk során, és egyszeriben kiderült: a leglényegesebb kérdésben, életünk sorsfordulóján, utódaink jövőjével kapcsolatban, azonosan gondolkozunk” – írták az oldalon.

Hirdetés

Rövid időn belül a győri csoport is megalakult. A helyi kezdeményezés motorja Rosta S. Csaba építész és Sós Eszter, a Széchenyi István Egyetem PhD hallgatója. Velük beszélgettünk az IRKA Irodalmi Kávéházban.

„Ehhez a remek kezdeményezéshez szakemberekre is szükség van. A kapcsolatrendszeremben a kerttervező mérnököktől a közműves tervezőkig, várostervezőkig sok-sok szakértő megtalálható harmincéves múltamnak hála. Az irodámban is környezettudatos tervezéssel dolgozunk. Az, hogy az épített környezetben is odafigyeljünk a fákra, hogyan is használjuk az épületeken a növénytakarókat, régi vesszőparipám. A faültetés a szakmámban is komoly jelentőséggel bír, hiszen az épületek és a környezet szimbiózisának megvalósításához felelős szakmai döntéseket kell hozni. Tisztában kell lennünk azzal, hogy egy-egy fafaj hová való, hová nem való, melyik talajtípusban érzi jól magát, milyen környezeti igényei vannak. Ezért kapcsolati hálómmal szakmai segítőként, önkéntesként segítek a győri csoportnak” – mondja Rosta S. Csaba építész, amikor arról kérdezzük, miért is csatlakozott a mozgalomhoz.

Nagyon jól állnak a győriek. A szervezeten, az adományokon, a felelősségi körökön, rendszereken keresztül organikusan összeállt a közösség. Tegyük hozzá gyorsan, nem egyfajta Guinness rekord kísérletről van szó, hogy egyszerre, sok helyen, sok fát ültessenek el.

A cél az, hogy jól átgondoltan, az adott földbe a legalkalmasabb egyedeket telepítsék, és legyenek is, akik gondozzák a csemetéket.

Ha felelősséget éreznek a sorsukért, rajtuk keresztül jobban együtt tudnak lélegezni a Földdel, át tudják gondolni saját tennivalójukat a klímaváltozásban.

„A Földet valóban nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” – idézi az ide illő, híres mondást Rosta S. Csaba.

November 9-én lesz az első győri mérföldkő. Az Élet napján szimbolikusan elültetünk egy-egy fát területenként az országban. A „10 millió Fa” mozgalom győri jelképe egy narancseper fa lesz. A hosszútávú célunk pedig a társadalmi szemléletformálás Győrben a 130 ezer fa elültetése mellett.  Igyekszünk minél több oktatási intézménybe eljutni, és megosztani a diáksággal is a közös célt” –hangsúlyozza Sós Eszter, aki logisztikusként végzett a győri egyetemen, jelenleg pedig a doktori iskola ösztöndíjas PhD Hallgatója.

A győri csoport önkéntesei fontos üzenetnek tartják a helyszínválasztást. Az egyetem és a város találkozási pontján, az Egyetemi Könyvtár és a Menedzsment Campus közötti területen ültetik el november 9-én a mozgalom első fáját Győrben. Nem messze az itt gyökeret eresztő világbéke fától. Előkészület alatt van közben a mozgalom és az egyetem közötti együttműködési megállapodás aláírása is.

„A fákat a jövőnek ültetjük. Ugyanúgy, ahogy a felelős, fenntartható jövő építését szolgáló szemléletet ültetik el a hallgatókban az egyetemen” – mondják a „10 millió FA – Győr” mozgalom önkéntesei.  A csatlakozni szándékozók facsemetével, földterülettel, ültetéssel, tárolással, szállítmányozás járulhatnak hozzá a kezdeményezés sikeréhez. A felajánlásokat, valamint az ötleteket, tanácsokat a 10 millió Fa Győr Facebook oldalon és a 10milliofagyor@gmail.com e-mail címen várják. Az érdeklődők ugyancsak a FB-oldalon ismerhetik meg a közösség által kiírt „Hagyd élni – élni hagy, éljenek a fák, tervezz alternatív karácsonyfát!” formatervezési pályázat részleteit.

Nyerges Csaba

Kapcsolódó témák: #Oktatás | #Széchenyi István Egyetem |
likeold
a fb oldalunkat